Markt voor korte private opleidingen groeit

Private opleiders bieden steeds vaker korte opleidingen aan. Het aantal private opleidingen dat is gericht op een wettelijk erkend mbo- of hbo-diploma neemt af. Dat blijkt uit de nieuwe Marktmonitor Private opleidersmarkt.

Volgens de monitor, uitgevoerd door het Amsterdamse onderzoeksbureau SEO, blijkt dat de private opleidersmarkt zich mag verheugen in een stabiele omzet van ruim 3 miljard euro. Op 12 juni bood Hans Hillen, voorzitter van de branchevereniging van private opleiders NRTO, de monitor aan minister Van Engelshoven aan. De minister gaf aan te waarderen dat de sector elke drie jaar een onafhankelijk onderzoeksbureau vraagt de ontwikkelingen binnen de branche in kaart te brengen. Opvallend vindt zij de groei van het aanbod van kortere opleidingstrajecten.

Branchecertificaten
Uit de monitor blijkt dat het aandeel mbo- en hbo-opleidingen daalt. In 2010 viel nog 18 procent van de private opleidingen in deze categorie, in 2017 is dat gedaald naar 8 procent. Korte opleidingen met een duur van enkele dagen winnen juist aan populariteit. Deze opleidingen leiden niet op tot een volledig mbo-diploma, maar tot een branche- of beroepscertificaat. Volgens NRTO-directeur Ria van ‘t Klooster zijn private opleiders onmisbaar bij een leven lang leren: ‘Zij bewegen mee met wat werkgevers en werknemers willen. Het is een markt die volop in ontwikkeling is.’

Afstandsleren
Private opleiders kiezen steeds vaker voor afstandsleren. Het marktaandeel van afstandsonderwijs is gestegen van 8 naar 12 procent. Ook het aandeel ‘blended’ leren neemt toe. Hierbij volgen deelnemers het onderwijs deels klassikaal en deels online. Ongeveer een kwart van alle private opleidingen kent inmiddels zo’n gemengde onderwijsvorm.

Lees hier de volledige rapportage Marktmonitor Private aanbieders

Lees ook: Doorbraak leven lang leren nog ver weg