MBO Brigade organiseert broedplaats over keuzedelen

Minister Van Engelshoven wil de regels voor keuzedelen versoepelen. Wat betekent dat in de praktijk? Hebben scholen straks genoeg ruimte om de keuzedelen goed in te zetten? Over die vragen organiseert de MBO Brigade op 20 januari een broedplaats.

Sinds enkele jaren werken scholen met keuzedelen. De keuzedelen zijn bedoeld om scholen in staat te stellen snel in te spelen op ontwikkelingen in het werkveld. Maar soms staan knellende regels deze doelstelling in de weg. Met een ‘veranderaanpak‘ wil minister Van Engelshoven de knelpunten opruimen. De MBO Brigade, opgericht om overbodige regels op te ruimen, gaat in een broedplaats graag in gesprek met docenten over de vraag of scholen voldoende ruimte hebben om de keuzedelen goed in te zetten.

Lef

Tijdens de broedplaats vertellen Mark Meijering en Francien Griffioen van ROC Rijn IJssel eerst over de manier waarop zij keuzedelen toepassen. Binnen de welzijnsopleidingen werken ze één keer per jaar met een periode die volledig gericht is op keuzedelen. Door slimme logistiek kunnen zij studenten zo’n 25 keuzedelen aanbieden. Studenten kunnen daardoor écht een keuze maken die bij hen past. Dit ging niet zonder slag of stoot. Doorzettingsvermogen en lef waren nodig om iedereen te overtuigen van deze opzet. Inmiddels organiseren de welzijnsopleidingen voor het derde jaar op deze manier de keuzedelen en heeft de methode zich bewezen. Mark en Francien gaan de aanwezigen er alles over vertellen.

Ervaringen delen

Vervolgens krijgen de aanwezigen de kans hun eigen ervaringen te delen: wat gaat goed en waar zitten de knelpunten? Biedt de door de minister voorgestelde veranderaanpak voldoende ruimte of zijn er nog belemmeringen? Zijn de regels voor examinering werkbaar? Medewerkers van het ministerie zullen aanwezig zijn om de ruimte in de regels toe te lichten en mee te discussiëren.

De Broedplaats over keuzedelen vindt plaats op 20 januari 2020, van 13.00 tot 16.00 uur, bij ROC Rijn IJssel (Veluwestraat 120 te Arnhem). Inschrijven kan hier.