MBO-denktank adviseert gemeente Amsterdam

Veertien mbo-studenten gaan de gemeente Amsterdam adviseren over onderwerpen als onderwijs, werk en wonen. De denktank overlegt regelmatig met wethouders, politici en ambtenaren over problemen die hun eigen leven beïnvloeden en mogelijke oplossingen daarvoor.

Volgens wethouder Simone Kukenheim (D66) vormt het beroepsonderwijs de ruggengraat van de stad. Ze vindt het daarom belangrijk dat de stad de groep mbo-studenten een stem geeft. De denktank wil de ideeën en adviezen van de studenten verzamelen en deze rechtstreeks delen met de gemeente. Kukenheim: ‘Zo kunnen ze direct invloed uitoefenen, bijvoorbeeld op onderwerpen als onderwijs, werk en wonen. Naast een plek aan de beleidstafel krijgen de deelnemers ook trainingen, over beleid maken, effectief communiceren, lobbyen en pitchen.’

Online

De veertien leden van de mbo-denktank komen van verschillende mbo-opleidingen: van student meubelmaker tot student onderwijsassistent. Ze zijn afkomstig van de vier Amsterdamse mbo-instellingen: ROC van Amsterdam, ROC TOP, Hout- en Meubileringscollege (HMC) en het Mediacollege Amsterdam. Deze eerste lichting van de mbo-denktank loopt van januari tot het einde van het studiejaar en komt in elk geval één keer per maand online samen.

Oude mensen

De studenten zijn enthousiast over de denktank. Zo zegt Qichell, die de opleiding ‘Event producer’ aan het ROC van Amsterdam volgt: ‘Ik zie veel dingen mis gaan in het onderwijs. Veel oude mensen die beslissen over ons. Jongeren moeten zichzelf vertegenwoordigen.’ En Valeria, student ‘Juridische dienstverlening en HRM’ aan het ROCTOP: ‘Ik wil wat betekenen voor de stad. Meedenken en meehelpen voor een betere toekomst’.

De mbo-denktank maakt onderdeel uit van de Amsterdamse MBO-agenda.

Lees ook: Amsterdam: half miljoen extra voor het mbo