MBO klaar voor lerarenregister

Wat docenten en bestuurders in het mbo betreft mag het er komen: het lerarenregister. Dat bleek tijdens een door de beroepsvereniging van opleiders in het mbo georganiseerd diner pensant.

Al meer dan twintig jaar wordt erover nagedacht: een beroepsregister voor leraren. De kans dat het er binnenkort daadwerkelijk van komt is groter dan ooit: er ligt een wetsvoorstel bij de Raad van State en binnenkort zal de Tweede Kamer erover spreken. Zowel docenten als bestuurders in het mbo zien voordelen aan het register. Al is het maar omdat iedere zichzelf respecterende beroepsgroep een eigen register heeft. Als verplegers, artsen, accountants en rechters een register hebben, waarom docenten dan niet?

Geen wondermiddel
Niet dat de verwachtingen overspannen zijn. Het register is geen wondermiddel. Wel kan het helpen bij de professionalisering van de beroepsgroep en bij de verbetering van het imago van de docent. De insteek dat het register van en voor docenten zelf is, wordt breed gedeeld. De beroepsvereniging van docenten (tegenwoordig: opleiders) in het mbo wil dan ook graag een rol spelen bij het succesvol maken van het register.

Herregistratie
Er zijn natuurlijk ook nog steeds veel vragen. Bijvoorbeeld over de herregistratie. Is een eis van 160 uur werken aan professionalisering in vier jaar niet heel weinig? En wie moet de criteria voor herregistratie vaststellen? Het moet in ieder geval niet gaan zoals bij de verplegers en het BIG-register, die er 20 jaar over gedaan hebben om het eens te worden over de herregistratie-eisen. Andere vragen die spelen: wat gebeurt er als docenten weigeren zich in te schrijven? En welke positie moeten de in het mbo zo belangrijke instructeurs krijgen? Ondanks de vele onzekerheden is het mbo klaar voor het register. Niet voor niets loopt het mbo als het gaat om het aantal geregistreerde docenten voorop. Volgens de laatste cijfers van het ministerie is 20% van de mbo-docenten ondertussen geregistreerd. Na 1 januari 2017, als de wettelijke registratieplicht in gaat, zal dat snel richting 100% moeten gaan.

Zie ook het videoverslag van het diner pensant.