Mbo’ers maken musea toegankelijker voor studenten

Amsterdamse mbo-studenten hebben een website ontwikkeld waar studenten kunnen vinden welke culturele instellingen bij hun opleiding passen. Zo willen ze voor hun medestudenten de drempel lager maken om musea te bezoeken.

Vijftig mbo-studenten werkten de afgelopen maanden in het netwerkprogramma Made by 020 aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in Amsterdam. Op 30 mei presenteren zij het resultaat tijdens een feestelijk eindevenement in Pakhuis de Zwijger.

De studenten voerden gesprekken met verschillende musea in de stad. Ze spraken onder andere met het Stedelijk Museum, de Balie, Foam en Pakhuis de Zwijger. Door deze gesprekken en hun onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat musea relatief weinig bezocht worden door mbo-studenten, terwijl er wel vaak tentoonstellingen zijn die passen bij de studie of interesse van studenten. ‘Als het bij je opleiding past en je ziet het in het echt heb je er een andere belevenis bij en blijft het beter hangen,’ vertelt deelnemer Daphne. Als oplossing bouwden ze een website waar studenten direct een overzicht kunnen vinden van de Amsterdamse musea gerelateerd aan hun studie. ‘We kwamen er als team achter dat we hierdoor zelf ook vaker naar musea gaan.’ Zo past het ARCAM bij studenten met een (bouw)technische opleiding en kunnen studenten met een specialisatie in mode of retail naar Tassenmuseum Hendriekje. De website is vanaf woensdagmiddag 30 mei te bezichtigen via https://museaopdekaart.weebly.com

Made by 020
Made by 020 is een netwerkprogramma waarin ambitieuze Amsterdamse mbo-studenten vraagstukken oplossen voor de stad en hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze in een intensieve samenwerking met bedrijven en organisaties in de stad. Zo zijn in de afgelopen maanden oplossingen bedacht voor challenges op het gebied van toegankelijkheid van de Amsterdamse musea, leefbaarheid van de stad, betere matching tussen het Amsterdamse bedrijfsleven en mbo-talent en hoe je als statushouder of iemand met psychische klachten bent beter aansluiting kan vinden in je buurt. Studenten gingen hiervoor onder andere langs bij Booking.com, het Amstel Hotel, Vluchtelingenwerk, Stadgenoot en de Ziggo Dome. Deelnemer Mercedes zegt over het programma ‘het voelt goed om een bijdrage te kunnen leveren aan de stad!’

Amsterdamse MBO-Agenda
Made by 020 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, in samenwerking met de mbo-instellingen vanuit de Amsterdamse MBO-Agenda. Dit is de gezamenlijke agenda, waarin de gemeente en mbo-instellingen inzetten op sterk middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijs dat kwalitatief goed is, jongeren een succesvolle schoolloopbaan biedt en hen goed voorbereidt op de eisen van de arbeidsmarkt en samenleving. Diversion voert het programma uit.

Lees ook: Amsterdam gaat investeren in leven lang leren