Merel Brugman nieuwe mbo-docent van het jaar

Dit weekend werd Merel Brugman, docent fotografie aan het ROC A12 in Velp, verkozen tot Leraar van het Jaar, categorie middelbaar beroepsonderwijs. Een jaar lang mag Merel optreden als ambassadeur van het mbo.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker overhandigde Merel Brugman de prijs tijdens het Lerarencongres in Amersfoort. Ze kreeg de voorkeur boven twee andere Gelderse mbo-docenten: Roxanne van den Boogaard van Helicon Opleidingen en Lotte Tunnissen van ROC Nijmegen. Brugman is werkzaam op de afdeling beeld en geluid van ROC A12. Ze mag een jaar lang optreden als ambassadeur van de sector. Ze is de opvolger van Diederick de Vries.

Verbinding
Uit het juryrapport: ‘Merel spreekt jonge mensen zeker aan. Het thema waarop zij zich wil richten is de verbinding leggen tussen opleiding en werkveld, zodat studenten goed voorbereid zijn op de toekomst. Vakmanschap is belangrijk, maar lesgeven is ook een vak. En daar heb je bewezen skills voor nodig. Ze is ambitieus en wil graag doorgroeien in deze onderwijssector, maar ze wil de komende jaren ook blijven lesgeven. Als ambassadeur wil zij in ieder geval de verbinding met de opleiding behouden en studenten betrekken bij het ambassadeurschap. Trots, innovatief, creatief zijn kenmerken die Merel typeren.’

In gesprek gaan
De Leraar van het Jaar is een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep. De verkiezing wordt sinds 1999 georganiseerd. De jury bestaat uit leraren uit de verschillende sectoren en uit vertegenwoordigers van de belangrijkste organisaties in het onderwijs. Daarbij richt de jury zich op leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, hierover in gesprek durven en kunnen gaan met collega’s en beleidsmakers en die weten te inspireren.

Lees hier het interview dat MBO-Today met Merel Brugman had.

Foto: Fred Ernst/Onderwijscoöperatie