Rekendocent leraar van het jaar

Rekendocent Diederick de Vries uit Assen is mbo-leraar van het Jaar geworden. Dat werd woensdag 7 oktober bekendgemaakt op het Lerarencongres in Den Bosch.

Diederick de Vries kreeg zijn titel en bijbehorend kunstwerk uitgereikt door minister Jet Bussemaker. De Vries ging er met de titel vandoor, ‘omdat hij studenten in hun kracht weet te krijgen en te ondersteunen op hun ontdekkingsreis naar wie ze zijn en waar hun hart ligt. Hij heeft een groot en relevant netwerk opgebouwd, dat hij ook gebruikt voor andere sectoren binnen de school. Zijn motto: word de beste versie van jezelf’, aldus de jury.

Erkenning
De Vries is coach en docent Rekenen binnen de sector Economie en Dienstverlening van het Drenthe College, locatie Assen. Hij geeft aan trots te zijn op zijn onderscheiding: ‘Dit voelt als een kroon op 27 jaar in het onderwijs. Erkenning en waardering zijn woorden die nu door mijn hoofd schieten.’ Leerlingen prijzen De Vries omdat hij volgens hen moeilijke sommen zo begrijpelijk maakt. ‘Ik heb moeite met rekenen, maar door zijn uitleg gaat het steeds beter’, vertelt een van zijn leerlingen. Ook waarderen de leerlingen het dat De Vries de les begint en eindigt met een spelletje. ‘Serieus als het moet en leuk als het kan,’ vindt een andere leerling.

Ambassadeur
Met zijn verkiezing is De Vries een jaar lang dé ambassadeur voor het mbo in Nederland. Ook is hij toegetreden tot de Lerarenkamer, de organisatie van (oud) Leraren van het Jaar. Deze zet zich in om vakgenoten te inspireren. Ook de Leraren van het Jaar voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs treden toe tot de Lerarenkamer. Ook van deze sectoren werden de winnaars gisteren tijdens het Lerarencongres bekendgemaakt. Alle Leraren van het Jaar 2015 werden door Jet Bussemaker uitgenodigd om op 2 december te gast te zijn op het ministerie van OCW.

Imago
De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie. Deze roept jaarlijks leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren op om hun favoriete leraar op te geven. De verkiezing draagt bij aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in de beroepsgroep en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Dag van de Leraar.

Lees ook het interview dat MBO Today eerder deze week hield met Diederick de Vries.