Minister grijpt (nog) niet in bij creatieve opleidingen

Scholen kunnen voorlopig doorgaan met het aanbieden van creatieve opleidingen. Minister Van Engelshoven geeft scholen de ruimte om via ‘zelfregulering’ orde op zaken te stellen.

Dat schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is een reactie op een kritisch advies van de Commissie Macrodoelmatigheid. Deze commissie adviseerde bijna een jaar geleden om een einde te maken aan de sterke groei van creatieve opleidingen. Volgens het advies bieden scholen veel opleidingen aan die een slecht arbeidsmarktperspectief hebben. De kwalificatiedossiers voor ‘Artiesten’ en ‘DTP’ zouden zelfs volledig beëindigd moeten worden.

Zelfregulering

Vooralsnog volgt de minister het advies van de Commissie Macrodoelmatigheid echter niet op. De minister hecht, zo schrijft ze in de brief, sterk aan het uitgangspunt van zelfregulering: scholen hebben de verantwoordelijkheid zelf het arbeidsmarktperspectief van hun opleidingen in de gaten te houden. Van Engelshoven wil scholen ‘het vertrouwen geven hun verantwoordelijkheid waar te maken’.

Numerus fixus

Inmiddels hebben scholen wel een aantal maatregelen genomen. Zo wordt de opleiding DTP omgedoopt tot ‘Mediamaken’. Ook hebben scholen voor diverse opleidingen een numerus fixus ingevoerd. Het aantal leerlingen op de gewraakte opleidingen zal hierdoor in ieder geval niet verder stijgen. Ook heeft SBB samen met de MBO Raad een nieuwe werkwijze ontwikkeld om het arbeidsmarktperspectief van opleidingen te monitoren. Nog dit jaar zullen SBB en MBO Raad bepalen bij welke scholen de instroom moet worden teruggebracht en welke opleidingen eventueel moeten worden beëindigd.

Zorgplicht

In haar brief schrijft de minister dat zij de vinger aan de pols houdt. Zij vindt het van groot belang dat studenten ervan kunnen uitgaan dat het arbeidsmarktperspectief van opleidingen op orde is. Als scholen te weinig zelfregie laten zien, kan de minister de Commissie Macrodoelmatigheid vragen nader onderzoek te doen. ‘Ik hoop dat het zover niet hoeft te komen’, schrijft de minister enigszins dreigend.

Op woensdag 6 maart debatteert de Tweede Kamer om 19.30 uur over het advies van de Commissie Macrodoelmatigheid. Dit debat is aangevraagd door Zohaïr El Yassini (VVD).

Lees hier de brief van minister Van Engelshoven

Lees ook:
SBB ziet nog wel toekomst voor creatieve opleidingen
CMMBO wil einde aan groei creatieve opleidingen