Minister stuurt brieven naar eindexamenleerlingen

Minister Dijkgraaf heeft deze week brieven gestuurd naar alle leerlingen die dit jaar eindexamen doen. Ook studenten die aan het laatste jaar van hun mbo-opleiding zitten ontvingen een brief.

In de brief roept minister Dijkgraaf de jongeren op goed na te denken over hun vervolgopleiding. Daarbij is het volgens de minister vooral van belang dat jongeren zich afvragen waar ze plezier aan beleven en waar ze voldoening van krijgen. Dat is belangrijk, aldus de minister, omdat de kans op studiesucces dan groter is.

Eigen weg

Dijkgraaf roept de jongeren op met een open blik naar mogelijke vervolgopleidingen te kijken. Het is daarbij niet verstandig om automatisch voor de ‘hoogste’ opleiding te kiezen. ‘Niet alle jongeren worden gelukkig van de universiteit’, aldus Dijkgraaf. ‘Sommige jongeren hebben meer plezier in praktisch of creatief werk.’ Volgens Dijkgraaf zouden vwo-leerlingen er goed aan doen ook te kijken naar het aanbod van mbo-opleidingen. In de brief aan leerlingen die havo- of vwo-examen doen schrijft hij: ‘Staar je niet blind op de “hoogte” van de opleiding. Kies je eigen weg en bestemming. Want er zijn veel dingen die je kunt doen, maar slechts een paar die alleen jij kunt doen. Ons land heeft jouw talenten hard nodig.’

Doorstroom

Het aantal vwo-leerlingen dat kiest voor een mbo-opleiding is klein, maar stijgt de laatste jaren wel. Van de 150.000 studenten die vorig jaar begonnen aan een mbo-studie was zo’n vier procent afkomstig van de havo of het vwo. Het gaat dan vaak om leerlingen die hun havo- of vwo-diploma niet behaald hebben. Een overgang naar de vierde klas van havo of vwo geeft namelijk al toegang tot een mbo-opleiding op niveau 4.

Lees hier de brieven van minister Dijkgraaf aan eindexamenkandidaten

Lees ook: Meer havo- en vwo-leerlingen kiezen voor mbo