Mondkapjes op mbo-scholen weer verplicht

Vanaf 6 november moeten studenten en docenten in het mbo weer een mondkapje dragen als zij door de school lopen. In de klas mogen de mondkapjes af.

Dat maakte minister-president Rutte gisteren bekend bij de corona-persconferentie. Het dragen van een mondkapje is straks weer verplicht op het mbo, het hbo en op de universiteit. Rutte: ‘De mondkapjes zijn in het mbo en hoger onderwijs verplicht als mensen van A naar B lopen, dus in de gangen, bibliotheken en kantines, tussen de lessen en colleges door. Niet als je zit tijdens de les (dus in de klas of collegezaal).’ Er was in het onderwijs al eerder een mondkapjesplicht. Deze plicht was nog maar kort geleden, per 25 september, afgeschaft.

QR-code

De mbo-scholen blijven voorlopig wel toegankelijk voor iedereen, dus ook voor wie zich niet heeft laten vaccineren. Het laten zien van een QR-code is (nog) niet verplicht. Er zijn wel voorstellen geweest, onder andere vanuit het Outbreak Management Team (OMT), om een coronatoegangsbewijs voor het onderwijs verplicht te stellen. Om het onderwijs maximaal toegankelijk te houden ziet het kabinet vooralsnog echter af van zo’n toegangsbewijs. Scholen zijn daar blij mee, al is het maar omdat het lastig is om alle studenten bij de ingang van de school te controleren.

Basisregels

Het kabinet roept verder iedereen op om de basisregels, zoals de anderhalve meter, in acht te nemen. De MBO Raad steunt deze oproep van harte. Voorzitter Adnan Tekin is bang dat bij stijgende besmettingscijfers de scholen weer tijdelijk dicht zullen moeten: ‘We moeten voorkomen dat in het ergste geval de scholen weer deels dicht moeten. Dat is niet in het belang van de studenten, maar ook niet van de docenten en de medewerkers.

Vaccineren

De MBO Raad roept, net als het kabinet, iedereen op goed na te denken over vaccineren. Adnan Tekin richting studenten en docenten: ‘Heb je vragen of twijfels, neem dan contact op met de GGD. Het is belangrijk om op basis van feiten een juiste afweging te maken.’ De MBO Raad-voorzitter wil alles op alles zetten om een gedwongen sluiting van scholen te voorkomen. Tekin: ‘We hebben anderhalf jaar lang met elkaar afgezien en waren ontzettend blij dat studenten, docenten en medewerkers elkaar weer konden treffen. School is niet alleen een leeromgeving, maar ook een leefomgeving. Dat moeten we met elkaar zo zien te houden. Help de scholen open te houden.’

Lees hier de reactie van de MBO Raad op de nieuwe maatregelen

Lees ook: Mondkapje niet meer nodig op school