Nederlands mbo-diploma straks geldig in Duitsland?

De nieuwe regering in Nordhrhein-Westfalen wil dat Nederlandse mbo-diploma’s ook in Duitsland erkend worden. Hierdoor kunnen Nederlandse mbo’ers makkelijker een baan krijgen bij onze oosterburen.

De mogelijke erkenning wordt door Nederlandse mbo-scholen met enthousiasme ontvangen. Zo laat Willem van Hees, projectleider van het onderwijsproject Ler(n)ende Euregio in Nijmegen, in een interview in de Gelderlander weten dat het ‘een hele belangrijke stap’ is. ‘Tot nu toe werken we binnen onze regio met een omschrijving van elkaars diploma’s met een Duits of Nederlands stempeltje voor akkoord. Per opleiding hebben we uitgespit wat studenten leren. Dit levert een foldertje op, die de student of werkzoekende mee kan nemen naar zijn eventuele baas in Duitsland. Dat kost enorm veel tijd en papieren poespas. Daarnaast hebben we voor lang niet alle opleidingen zo’n folder beschikbaar. En dan nog blijft het afwachten of het voldoende is. Het is veel prettiger en beter als de diploma’s gewoon erkend worden.’

Tekorten
De Duitse vraag naar Nederlandse mbo’ers speelt al langer. De Duitsers kampen ondermeer in de zorg met grote tekorten. Twee jaar geleden probeerden enkele Duitse zorginstellingen studenten binnen te halen uit Twente en de Achterhoek door hen stageplekken te bieden. Uiteindelijk konden de mbo’ers toch moeilijk aan werk komen: hun diploma’s werden immers niet erkend. Met het regeringsvoornemen om de Nederlandse diploma’s te erkennen, verdwijnt deze barrière.

Lees ook: Keuzedeel Duits moet werken over de grens stimuleren