Nieuwe leraar van het jaar: Lieke Brugman

Op donderdag 5 oktober, de Dag van de Leraar, was de verkiezing voor Leraar van het Jaar. Lieke Brugman, docent aan het Astrum College (Velp) werd tot mbo-docent van het jaar gekozen.

Lieke is 28 jaar en heeft pedagogiek gestudeerd. Ze werkt op het Astrum College, onderdeel van ROC A12, als docent bij de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent. Andrew Niemeijer, voorzitter van de Stichting Leraar van het Jaar, maakte op 5 oktober samen met demissionair minister van Onderwijs, Mariëlle Paul, de winnaars van het jaar 2023 bekend.

Aandacht

De jury was met name te spreken over de aandacht die Lieke als docent aan haar studenten geeft. Het juryrapport: ´Lieke vindt het belangrijk dat de student door het hele team gezien en gehoord wordt. Als mbo alumnus weet ze als geen ander hoe een leraar een student in positieve, maar ook in negatieve zin kan beïnvloeden. Wat Lieke uniek maakt, is de directe koppeling tussen het welzijn van studenten en van leraren. Dit brengt ze op een overtuigende wijze naar voren.´

Praktijkstages

Volgens Lieke Brugman is het belangrijk de uitval onder mbo-studenten te beperken. Ook pleit ze verplichte praktijkstages voor docenten. In dagblad de Gelderlander zegt ze daarover: ‘Ik vind het heel waardevol om als docent langs te gaan bij bedrijven en instellingen waar onze stagiaires aan het werk zijn. Je houdt daarbij contact met het werkveld. Het is belangrijk dat docenten dat doen, want op die manier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Die kan je vervolgens weer doorgeven aan je studenten.’

Verkiezing

De verkiezing Leraar van het Jaar wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Leraren van het Jaar. In 1999 is de eerste verkiezing georganiseerd voor het voortgezet onderwijs. Sinds 2007 doet ook het mee. Wie tot ´Leraar van het Jaar´ verkozen wordt, is een jaar lang ambassadeur van het vak.

De vakjury voor het mbo bestond dit jaar uit:

  • Voorzitter: Dimitri van Dillen (Leraar van het Jaar MBO 2022)
  • Jilles Veenstra, FvOv
  • Joany Krijt, MBO Utrecht
  • Andries Knol, BVMBO
  • Hans Schutte, ROC Mondriaan
  • Tamar van Gelder, Algemene Onderwijsbond (AOb)

Lees hier meer over de verkiezing ‘Leraar van het Jaar’

Lees ook: Kandidaten Leraar van het Jaar 2023 bekend