Noordelijke mbo-scholen bieden samen bijscholing aan

Vijf noordelijke mbo-scholen bieden gezamenlijk meer dan veertig opleidingstrajecten aan voor werkenden en werkzoekenden. Deelnemers kunnen een erkend mbo-certificaat verkrijgen.

Door de coronacrisis zijn veel werkenden aangewezen op om- of bijscholing. De Rijksoverheid introduceerde hier onlangs een subsidieregeling voor: NL Leert Door. De vijf Noordelijke mbo-scholen – Noorderpoort, Alfa-college, Friesland College, Friese Poort en Drenthe College – hebben de afgelopen periode als ‘Scholingsalliantie Noord’ het opleidingsaanbod op elkaar afgestemd. Dit heeft geleid tot een subsidie van 1 miljoen euro vanuit ‘NL Leert Door’. Bij Scholingsalliantie Noord zijn naast de regionale sociale partners ook de provincies Groningen, Friesland en Drenthe betrokken.

Kosteloos

Met de subsidie kunnen deelnemers – werkzoekenden of werkenden – kosteloos een opleidingstraject volgen. De vijf mbo-scholen bieden ruim veertig opleidingstrajecten aan. Het gaat bijvoorbeeld om opleidingen in de zorgsector als ‘Assisteren bij zorg en welzijn’, ‘Helpende plus’ of ‘Zorginnovaties en technologie’. Deelnemers ontvangen na afloop een erkend mbo-certificaat. Naar verwachting kunnen zo’n 750 werkzoekenden een opleiding volgen.

‘Profiteer ervan!’

Ton Schroor, directeur van de werkgeversorganisatie Noord, is blij met de regeling: ‘We zijn blij dat werkgevers en medewerkers gebruik kunnen maken van deze praktische en relatief korte opleidingen. Bedrijven en hun personeel komen zo beter geschoold en beter voorbereid op de toekomst uit deze periode. Ik roep werkgevers dan ook op om gebruik te maken van de voordelige bijscholingen. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer hiervan!’

Leven Lang Ontwikkelen

Volgens Arwin Nimis, bestuurder van het Drenthe College, past het scholingsaanbod goed bij de ambitie van mbo-scholen om een rol te spelen bij de scholing van volwassenen in het kader van leven lang ontwikkelen: ‘We richten ons allang niet meer alleen op het opleiden van jongeren. Ons onderwijsaanbod is steeds meer gericht op werkenden en werkzoekenden. Dan heb je het bijvoorbeeld over mensen die even aan de kant staan, of over professionals die een carrièreswitch willen of moeten maken. De coronacrisis maakt dat we die rol nog steviger moeten invullen; deze samenwerking is daar een mooi voorbeeld van. Door samen op te trekken, kunnen we die stevige rol voor de Noordelijke arbeidsmarkt nog beter invullen.”

Kijk voor meer informatie op: www.scholingsalliantie.nl.

Lees ook: Scholen willen leven lang ontwikkelen voor iedereen