Oproep: ‘Houd het mbo open voor alle studenten’

Houd de scholen open voor alle studenten en voer geen coronatoegangsbewijs voor het mbo in. Die oproep doen MBO Raad, docenten en studenten gezamenlijk in een brief aan het kabinet.

In de brief, ondertekend door Adnan Tekin, roept de MBO Raad samen met JOB, BVMBO en vakbonden het kabinet op het onderwijs open te houden voor alle studenten. ‘Geef ons het vertrouwen en de ruimte om het onderwijs toegankelijk te houden’, aldus de brief. Als het kabinet tot verscherpte maatregelen moet komen, zou het mbo ontzien moeten worden. Met een coronatoegangsbewijs kunnen de scholen geen normaal onderwijs meer verzorgen. Het mbo staat voor ‘inclusie van alle studenten’, aldus de brief.

Testbereidheid

De komende week moet het kabinet waarschijnlijk besluiten tot strengere maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij circuleren ook voorstellen om een coronatoegangsbewijs verplicht te stellen in het onderwijs. De briefschrijvers vrezen dat hierdoor veel studenten niet meer school komen. Bekend is dat de testbereidheid onder mbo-studenten niet groot is. Veel jongeren zullen bij een verplicht toegangsbewijs uit het zicht verdwijnen. Bovendien voorzien de scholen grote uitvoeringsproblemen. Het verzorgen van checks bij de voordeur zal voor lange rijen zorgen.

Onder druk

Volgens de briefschrijvers kan invoering van een coronatoegangsbewijs in het mbo ook grote economische schade hebben. Veel sectoren kampen met personeelstekorten. Invoering van een toegangsbewijs kan volgens de brief tot gevolg hebben dat de ontwikkeling van de economie en de samenleving sterk onder druk komen te staan.

Lees hier de brief van MBO Raad, JOB, BVMBO en vakbonden

Lees ook: Mondkapjes op scholen weer verplicht