Oproep: meer financiële steun aan studenten

Het kabinet moet meer doen om mbo-studenten financieel te ondersteunen. Die oproep doen MBO Raad en studentenorganisatie JOB gezamenlijk.

Volgens MBO Raad en JOB dreigen steeds meer mbo-studenten in de financiële problemen te komen. De organisaties waarschuwen voor een tweede crisis voor studenten. De coronapandemie heeft gezorgd voor een sterke toename van mentale problemen. Nu komt daar een financieel probleem  bij.

Studentenfonds

Scholen merken dat de energiecrisis en de hoge inflatie grote gevolgen hebben. Studenten geven aan dat ze de schoolkosten steeds moelijker kunnen betalen. Het aantal aanvragen bij het mbo-studentenfonds neemt dan ook toe. Daarnaast stellen scholen vaak budgetcoaches beschikbaar of gratis lunches. Volgens MBO Raad en JOB is dat echter nog niet voldoende: ‘Het zijn druppels op een gloeiende plaat. De echte oplossing zit in het versterken van de koopkracht, van studenten zelf. Maar ook van hun gezin als ze nog thuis wonen.’

Energietoeslag

Een mogelijke oplossing zien de organisaties in de energietoeslag. Om mensen met lage inkomens te ondersteunen stelt de regering een bedrag van 1.300 euro beschikbaar. Sommige gemeenten sluiten studenten uit van deze toeslag. MBO Raad en JOB roepen de overheid op gemeenten opdracht te geven om ook studenten dit bedrag toe te kennen. Ook zouden gemeenten studenten kunnen helpen met het aanvragen van zorgtoeslag en het doen van belastingaangifte. Nu laten veel studenten hier door onwetendheid nog geld liggen.

Lees hier de oproep van MBO Raad en JOB

Lees ook: Steeds vaker hulp voor studenten met geldproblemen