Ouders willen niet af van onderwijsovereenkomst

Ouders van mbo-studenten zijn niet blij met de plannen om de onderwijsovereenkomst in het mbo af te schaffen. Vooral voor kwetsbare jongeren is de overeenkomst juist van groot belang.

Volgens het Netwerk Ouderinitiatieven is de onderwijsovereenkomst vooral belangrijk voor jongeren die een ondersteuningsbehoefte hebben. Bij deze jongeren wordt in een bijlage bij de overeenkomst vastgelegd welke ondersteuning de jongeren krijgen. Het gaat hier altijd om individueel maatwerk, dat niet in een wet is vast te leggen. De onderwijsovereenkomst wordt daarmee een cruciaal element om de rechtspositie van jongeren te bewaken, zo schrijven de ouderorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Wegstuurcontract
Sinds enige pleiten diverse Kamerleden voor afschaffing van de onderwijsovereenkomst in het mbo. Volgens Zihni Özdil (GroenLinks) functioneert de overeenkomst vaak als ‘wegstuurcontract’. In het debat over de Onderwijsbegroting heeft minister Van Engelshoven gesuggereerd dat wat haar betreft de onderwijsovereenkomst geschrapt kan worden. Er is, zo stelde zei, geen reden om mbo-studenten anders te behandelen dan studenten uit het hoger onderwijs. In het hoger onderwijs bestaat ook niet iets als een onderwijsovereenkomst.

Startkwalificatie
Volgens de ouders slaat Van Engelshoven hier de plank mis. Juist omdat het mbo opleidt tot een startkwalificatie is de rechtspositie van studenten van groot belang. Daarbij kan de onderwijsovereenkomst een nuttige functie vervullen. Dat veel scholen puur administratief omgaan met de overeenkomst, mag geen reden zijn de overeenkomst af te schaffen. Beter zou het zijn om de mogelijkheden van de onderwijsovereenkomst eindelijk echt te gaan benutten. Een vergelijkbaar pleidooi hielden onlangs onderzoekers van de VU. Minister Van Engelshoven laat nog een nader onderzoek doen naar de waarde van de onderwijsovereenkomst.

Lees ook:
Groot deel Tweede Kamer wil af van onderwijsovereenkomst
Ministerie onderzoekt waarde van onderwijsovereenkomst