Practoraten: praktijkonderzoek binnen het mbo

Steeds meer mbo-scholen richten ‘practoraten’ op. En sinds kort is practor net als lector een beschermde titel.

Analoog aan de lector in het hoger beroepsonderwijs kent het mbo sinds kort het fenomeen ‘practor’. Binnen een practoraat wordt praktijkgericht onderzoek verricht, bijvoorbeeld naar onderwijsvernieuwing of naar andere aspecten van een beroep. Nederland heeft nu al zo’n veertien practoraten. Zo kent het Mediacollege Amsterdam het ‘Practoraat Sociale Media’. Binnen dit practoraat wordt onderzoek gedaan naar de inzet van sociale media in het beroepsonderwijs. En bij het Mondriaan College (Den Haag) is de bekende kok Pierre Wind practor. Samen met studenten doet hij onderzoek naar de belevingskant van spijs en drank.

Stichting
De stichting Ieder mbo een practoraat stelt zicht ten doel mbo-scholen die practoraten willen oprichten te ondersteunen. De stichting bestaat uit vertegenwoordigers van mbo-scholen doel en wil via een netwerk van expertisecentra de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs naar een hoger plan brengen.

Beschermde titel
Onlangs stemde de Tweede Kamer op initiatief van Michel Rog (CDA) voor een motie die van het begrip ‘practor’ een beschermde titel maakt. De motie roept de regering ook op te stimuleren dat practoraten in het mbo verder worden doorontwikkeld. De stichting ‘Ieder mbo een practoraat’ wil in het voorjaar van 2017 een landelijke conferentie over het fenomeen organiseren.

Het Kennispunt Opleiden in de School organiseert op 1 november een bijeenkomst over praktijkgericht onderzoek op het mbo. Klik hier voor meer informatie.