Rekenwedstrijd moet motivatie studenten vergroten

Om de motivatie van studenten voor rekenen op peil te houden organiseert Landstede mbo een rekenwedstrijd. Ook docenten mogen meedoen.

Het valt voor rekendocenten niet mee om studenten enthousiast te houden voor hun vak. Zolang de rekentoets niet meetelt voor het examen, gooien veel studenten er met de pet naar. Hoe hou je onder die omstandigheden als rekendocent studenten bij de les? Jan van Dijk, projectleider rekenen bij Landstede mbo in Zwolle, heeft er iets op verzonnen: een rekenwedstrijd.

Cijfers
In het regionale dagblad de Stentor legt hij uit waarom het voor iedereen belangrijk is om rekenen tot op een bepaald niveau te beheersen: ‘Kijk eens hoeveel beslissingen je in je leven baseert op cijfers. Een hypotheek, het verbruik van je auto, iets met twintig procent korting kopen in de uitverkoop. Ik zeg weleens: alleen het huwelijk beslis je niet op basis van cijfers.’

Voorrondes
De afgelopen tijd zijn er op alle afdelingen van Landstede voorrondes gehouden. Op woensdag 16 mei is de finale. In iedere categorie is er een iPad te winnen. Van Dijk hoopt op een jaarlijkse traditie en nodigt andere mbo-scholen uit Zwolle van harte zich aan te sluiten bij de wedstrijd.

Meetellen
Inmiddels is onduidelijk wanneer de rekentoets nu echt gaat meetellen voor het examen. Eerder maakte het ministerie bekend dat dit al vanaf 2019 zou gebeuren. Er circuleren echter ook voorstellen om de rekentoets pas over enkele jaren te laten meetellen, dit tot grote onvrede van rekendocenten. Later deze maand wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

Lees ook: Scholen mogen zelf rekentoets ontwikkelen