ROC Leiden stelt oud-bestuurders aansprakelijk

Het ROC Leiden stelt dertien oud-bestuurders gezamenlijk aansprakelijk voor een schade van 40 miljoen euro. Volgens de school is er sprake geweest van ‘onbehoorlijk bestuur’.

Het nieuwbouwfiasco van het ROC Leiden krijgt nog een staartje. De school stelt een groot aantal oud-bestuurders aansprakelijk voor de geleden schade. Het gaat niet alleen om voormalige schoolbazen als Jacques van Gaal, maar ook om hun toezichthouders. ROC Leiden wil dat de rechter uitzoekt wie precies waarvoor aansprakelijk gesteld kan worden. Het gaat niet om een strafrechtelijke procedure. Het verwijt is dat de oud-bestuurders te grote risico’s hebben genomen. Er zou sprake zijn van onbehoorlijk bestuur.

Amateurisme
Het ROC Leiden kwam de laatste jaren in ernstige financiële problemen door overambitieuze nieuwbouwplannen. De commissie-Meurs, die onderzoek deed naar de problemen, kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van kwade wil, maar van amateurisme. De bestuurders namen met de nieuwbouwplannen te veel hooi op hun vork.

Verzekering
Wanneer de rechter uiteindelijk oordeelt dat de oud-bestuurders aansprakelijk zijn, hoeven zij zo goed als zeker niet zelf de portemonnee te trekken. Zoals de meeste grote instellingen heeft het ROC een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor haar bestuurders.

Punt
Volgens René van Leeuwen, de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van het ROC, is de boodschap achter de procedure belangrijk. In het Leidsch Dagblad stelt hij ‘We willen een punt maken: dit mag nooit meer gebeuren. Schoolbesturen moeten beseffen dat je dit soort risico’s niet mag nemen.’

Lees ook: Oud bestuurders ROC Leiden aansprakelijk gesteld