ROC Midden Nederland biedt cross-over opleiding aan

ROC Midden Nederland heeft als eerste mbo-school in Nederland toestemming gekregen om een cross-over opleiding op niveau 2 aan te bieden. Vanaf september kunnen leerlingen starten met de opleiding ‘Servicemedewerker’.

Om de arbeidsmarktkansen voor jongeren die een niveau 2 opleiding volgen te verbeteren, biedt ROC Midden Nederland vanaf komend schooljaar een brede niveau 2 opleiding aan. Al meer dan tweehonderd jongeren hebben zich aangemeld voor de opleiding tot servicemedewerker. Diverse werkgevers, waaronder Meander Medisch Centrum en zorginstelling Lyvore, hebben zich gecommitteerd aan dit initiatief. Ook vanuit andere organisaties is er naar verluidt grote interesse voor deze opleiding.

Domeinen
Door veranderingen op de arbeidsmarkt is er steeds meer behoefte aan brede opleidingen op niveau 2. Nog onlangs pleitte de Commissie Macrodoelmatigheid MBO voor dergelijke brede domeinopleidingen. ROC Midden Nederland biedt de opleiding aan in drie domeinen: Zorg & Welzijn, Zakelijk & Commercieel en Sport & Evenementen. Tijdens de opleiding kunnen leerlingen nog switchen. Volgens projectleider Wout van der Veen is de opleiding daarom ideaal voor studenten die nog niet goed weten welke richting ze op willen.

Cross-over
ROC Midden Nederland kan deze brede opleiding aanbieden onder de vlag van het experiment voor cross-over opleidingen. Het ministerie van Onderwijs staat dergelijke nieuwe opleidingen toe als scholen kunnen beargumenteren dat er op de arbeidsmarkt behoefte is aan werknemers met zo’n opleiding. Overigens kunnen leerlingen na hun diploma ook doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 3 of 4. In totaal starten in september 2017 acht cross-over opleidingen. Klik hier voor een overzicht van deze acht opleidingen.

Lees ook: Strikte voorwaarden bij cross-over opleidingen