ROC Nijmegen mag kritische docent ontslaan

Een kritisch boek van docent Paula van Manen leidde tot een verstoorde werkrelatie met haar werkgever. Volgens de rechter mag ROC Nijmegen daarom de docent ontslaan.

In 2019 publiceerde Paula van Manen, docent Pedagogisch Werk aan het ROC Nijmegen, een kritisch boek over de vernieuwing van het onderwijs. Volgens Van Manen werd het ‘gepersonaliseerd leren’ overhaast ingevoerd, wat leidde tot allerlei mislukkingen. De publicatie van het boek leidde tot de nodige onrust. Volgens de leiding van de school voelden veel collega’s zich in de rug aangevallen. Omdat collega’s zichzelf in het boek herkenden en hierop werden aangesproken, voelden zij zich ook in hun privacy en integriteit aangetast. Vanwege de commotie koos het ROC begin 2020 voor een tijdelijke schorsing van de docent.

Ontslag

Omdat bemiddeling de afgelopen maanden niet tot resultaat leidde, vroeg ROC Nijmegen uiteindelijk ontslag aan. De kantonrechter blijkt nu inderdaad een vergunning voor het ontslag te geven, omdat er door het boek sprake is van een ‘verstoorde werkrelatie’. De kantonrechter is van mening dat Van Manen met haar publicatie niet de discretie en loyaliteit getoond heeft die van haar verwacht mag worden. De vrijheid van meningsuiting is niet in het geding. Kritiek uiten mag, maar niet via een publicatie waarin collega’s herkenbaar opgevoerd worden.

Volgens de advocaat van Van Manen zal er zeker hoger beroep worden aangetekend.

Lees ook: Docent geschorst wegen kritisch boek