ROC van Twente reikt eerste Goethe-certificaten uit

Deze week ontvingen 16 studenten van het ROC van Twente tijdens hun diploma-uitreiking een internationaal erkend Goethe-certificaat. De studenten hebben extra gewerkt aan hun kennis van de Duitse taal.

Het belang van de economische relatie met onze oosterburen is zeker in een regio als Twente groot. De detailhandel in de regio is bijvoorbeeld sterk gericht op het bedienen van Duitse klanten. Ook biedt de stijgende vraag naar vakmensen, die kennis van taal en cultuur hebben, kansen op de Euregionale arbeidsmarkt. Alle reden voor ROC van Twente om het vak Duits opnieuw op de kaart te zetten. In samenwerking met andere grensscholen zijn daarom speciale keuzedelen Duits ontwikkeld.

Internationaal erkend examen

Ook heeft het Goethe-Institut in Amsterdam een officieel examen ontwikkeld voor het Nederlandse beroepsonderwijs. Hierbij worden eerst digitaal de vaardigheden lezen en luisteren getoetst en daarna de schrijf- en spreekvaardigheid. Dat alles onder het toeziend oog van twee gecertificeerde assessoren. Bij een voldoende score op alle onderdelen behaalt de student een officieel internationaal erkend Goethe-certificaat op A2- of B1-niveau (Europees Referentie Kader).

Primeur

De eisen voor het examen zijn overal ter wereld gelijk. Het is dus ook voor iedereen helder wat de vaardigheden zijn van een geslaagde kandidaat. Aan 15 studenten werd een certificaat op A2-niveau uitgereikt (basisgebruiker) en aan 1 student een certificaat op B1-niveau (onafhankelijke gebruiker). Daarmee hebben zij de primeur binnen ROC van Twente. De studenten zijn afkomstig van de mbo-opleidingen Verkoper (niveau 2), Verkoopspecialist (niveau 3), Manager retail (niveau 4) en de Entreeopleiding Assistent verkoop/retail (niveau 1).

Lees ook:
Keuzedeel Duits moet werken over de grens stimuleren
Goethe-certificaat voor studenten Alfa-college