SBB wil bezuiniging van 1,5 miljoen euro van tafel

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) hangt een bezuiniging van 1,5 miljoen euro boven het hoofd. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt SBB de bezuiniging te schrappen.

De voorgenomen bezuiniging op SBB hangt vloeit voort uit de zogenaamde Voorjaarsnota. Doordat het aantal mbo-studenten hoger is dan verwacht, heeft het ministerie van Onderwijs een financieel probleem. Dit wordt deels opgelost door voor diverse organisaties de loon- en prijsbijstelling niet toe te passen. Dit komt voor SBB neer op een bezuiniging van 1,5 miljoen euro.

In de knel

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft SBB dat deze bezuiniging voor grote problemen zorgt. Bij een kennisintensieve organisatie als SBB bepalen de loonkosten voor 80% de uitgaven. Het niet toepassen van de loonindexering zorgt dan voor een acuut financieel probleem. Waar het Kabinet betoogt het Onderwijs te willen sparen, raakt de bezuiniging op SBB wel degelijk het onderwijs. ‘SBB is het onderwijs’, zo is in de brief te lezen. ‘Een stage of leerbaan is een verplicht onderdeel van iedere mbo-opleiding. Leerbedrijven nemen gemiddeld 50% van de opleidingstijd van 500.000 mbo-studenten voor hun rekening.’

Amendementen

SBB hoopt dat de Tweede Kamer volgende week de bezuiniging van tafel haalt. Dan stemt de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota. SBB hoopt dat er dan voorstellen (amendementen) ter tafel liggen om de bezuiniging te schrappen.