Scholen willen uitstel examinering keuzedelen

Onderwijs en bedrijfsleven vragen aan de minister de examens bij de keuzedelen de komende jaren nog niet te laten meetellen voor het diploma. Er is meer tijd nodig om tot goede examens te komen.

Sinds het huidige schooljaar werken alle mbo-opleidingen met keuzedelen. Het is al langer bekend dat veel scholen worstelen met de examinering van de keuzedelen. Juist daarom tellen de keuzedeel-examens pas mee voor leerlingen die in 2018 met hun opleiding starten. Maar volgens SBB is dat nog te vroeg. De organisatie van scholen en werkgevers pleit voor uitstel met nog eens twee jaar. Pas de studenten die in 2020 starten met hun opleiding krijgen dan te maken met volwaardige examinering van keuzedelen.

Studenten uitdagen

Volgens SBB is de ontwikkeling van de keuzedelen nog in volle gang. Er zijn inmiddels zo’n 800 keuzedelen beschikbaar. Het overgrote deel is ook al opgenomen in het aanbod van de scholen. Examenleveranciers spannen zich in om bij elk deel goede exameninstrumenten te ontwikkelen. Voor ruim 400 keuzedelen is dat ook al gelukt. Dat betekent wel dat de rest nog niet (goed) getoetst kan worden. Voordat keuzedelen verplicht worden meegenomen voor het mbo-diploma moeten deugdelijke examens gegarandeerd kunnen worden.

Eerste ervaringen meenemen
Een groot deel van de studenten die sinds dit jaar schooljaar met keuzedelen te maken hebben zal pas in 2019 examen doen. Om een belangrijke vernieuwing als deze goed te laten landen willen onderwijs en bedrijfsleven de eerste ervaringen met keuzedelen meenemen, voordat de volgende stap gezet wordt. De verwachting is dat over twee jaar voldoende informatie beschikbaar is om op een verantwoorde manier keuzedelen onderdeel te maken van het mbo-diploma.

Ook uit een rapportage over de monitor keuzedelen bleek onlangs al dat scholen de examenregeling bij keuzedelen willen uitstellen.

Lees ook: Versnelling keuzedelen niet haalbaar