Scholen kunnen deelnemen aan pilot ‘microcredentials’

Npuls en de MBO Raad starten een pilot microcredentials in het mbo. Scholen kunnen zich nog tot 22 februari aanmelden.

Een microcredential is een mini-diploma, een certificaat dat aantoont dat de student een bepaalde afgebakende vaardigheid beheerst. Dergelijke mini-diploma’s kunnen ideaal zijn voor bijscholingsprojecten voor volwassenen. Werkenden kunnen dan via een korte cursus zich verder bekwamen in hun vak.

Ambitie

De mbo-scholen hebben al langer de ambitie om een grotere rol te spelen binnen het leven lang ontwikkelen. De MBO Raad pleit in dit opzicht voor een ‘publieke opdracht’ voor het mbo. Die hartewens stuit vooralsnog op weerstand, onder andere van de private opleidingsinstituten, die vanouds sterk zijn in bijscholing. Ook is er twijfel of de publieke mbo-scholen wel goed in staat zijn onderwijs te verzorgen voor volwassenen. Die twijfel hebben de scholen zelf ook.

Pilot

Het aanbieden van microcredentials kan mbo-scholen helpen bij het verwerven van een plek op de private scholingsmarkt. Daarom start Npuls samen met de MBO Raad begin maart een pilot microcredentials in het mbo. In de pilot gaan mbo-scholen mini-cursussen ontwikkelen en uitvoeren. Op deze manier hopen ze meer praktische ervaring op te doen met flexibel onderwijs. De pilot biedt ruimte voor 32 mbo-scholen. Geïnteresseerden kunnen zich tot 22 februari aanmelden.

Lees hier meer over de pilot

Lees ook: Groeifonds: grote investeringen in digitaal onderwijs