Stagematching om discriminatie te voorkomen: de twijfels groeien

Het is de vraag of het direct plaatsen van studenten bij leerbedrijven (stagematching) de kans op discriminatie verkleint. Nieuw onderzoek wijst er zelfs op dat bij stagematching discriminatie vaker voorkomt.

De onderzoeksbureaus Verwey-Jonker en SEO hebben het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de ervaringen van scholen, studenten en leerbedrijven met stagematching. In de meest zuivere vorm neemt de school de volledige verantwoordelijkheid voor het plaatsen van studenten bij een leerbedrijf. De student hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek en het leerbedrijf mag geen sollicitatiegesprekken voeren. Volgens de theorie zou deze vorm van stagematching de kans op discriminatie moeten verkleinen.

Twijfels

Er bestaan al langer twijfels over het nut van stagematching. Deze twijfels bestaan niet alleen bij leerbedrijven, die graag zelf willen bepalen wie stage komt lopen, maar ook bij studenten. Zij vinden het belangrijk om zelf te kunnen kiezen waar ze stage lopen en ze hechten ook aan de leerervaring van het solliciteren. Ondanks deze twijfels hebben scholen en leerbedrijven in het Stagepact afgesproken om te gaan experimenteren met stagematching. Op iedere school zou in ieder geval één opleiding hier ervaring mee moeten opdoen.

Onderzoek

Nadat eerder het perspectief van stagecoördinatoren is onderzocht, hebben Verwey-Jonker en SEO nu het perspectief van studenten en leerbedrijven onder de loep genomen. De onderzoekers concluderen onder andere dat studenten bij stagematching vaker negatief oordelen over de voorbereiding op de stage en over de begeleiding tijdens de stage. Ook leerbedrijven zijn niet onverdeeld positief. Zij vinden de matching door de school niet altijd optimaal. In de praktijk kennen scholen de leerbedrijven vaak niet goed genoeg om een goede ‘blinde matching’ te kunnen maken.

Discriminatie

Opvallend is de conclusie van de onderzoekers dat het erop lijkt dat discriminatie bij stagematching juist vaker voorkomt dan bij processen waarbij studenten op een stageplek moeten solliciteren. Tijdens het zoekproces ervaren door de school gematchte studenten in 17% van de gevallen stagediscriminatie, terwijl dit bij studenten die zelf op zoek gaan naar een stageplaats 10% betreft. Tijdens de stage zelf ervaren de door de school gematchte studenten in 13% van de gevallen discriminatie, terwijl dit voor 8% van de studenten die zelf op zoek gaan naar een stage het geval is. De onderzoekers benadrukken dat hier geen definitieve conclusies aan verbonden kunnen worden, maar stellen wel dat stagematching geen garantie is voor het voorkomen van discriminatie.

Lees hier het onderzoek van SEO en het Verwey-Jonker Instituut

Lees ook: Onderzoek: stagematching heeft ook nadelen