STAP-budget vanaf 2024 al weer afgeschaft

Het STAP-budget, het paradepaardje van het kabinet als het gaat om leven lang ontwikkelen, wordt afgeschaft. De ‘lerende regeling’ krijgt niet de kans zich te verbeteren.

Ruim een jaar na de start van het STAP-budget wordt de regeling al weer afgeschaft. Het kabinet grijpt de noodzaak om te bezuinigen aan om de omstreden regeling te beëindigen. Dit levert het kabinet een jaarlijkse besparing op van ruim 300 miljoen euro.

Misbruik

Het STAP-budget is sinds de start, ruim een jaar geleden, omstreden. Zo waren er technische problemen bij de aanvraagprocedure, waardoor mensen urenlang in een digitale wachtrij stonden. Ernstiger was het grootschalige misbruik. Zo zou Madelein Vos, ook bekend als ‘Miss Bitcoin’, 2.500 cursisten online les hebben gegeven over het handelen in cryptomunten. Ze behaalde hiermee in 2022 een omzet van meer dan 2 miljoen euro. Opleider Civas wist zelfs een omzet van bijna 5 miljoen euro te realiseren met cursussen over edelsteentherapie en het analyseren van kindertekeningen.

Lerende regeling

Het ministerie van Sociale Zaken, waar sinds 2019 gewerkt is aan de STAP-regeling, erkende de opstartproblemen. Volgens minister Van Gennip was er echter sprake van een ‘lerende regeling’: de STAP-regeling zou voortdurend worden verbeterd. Deze kans krijgt de regeling echter niet. Het kabinet trekt de stekker uit het STAP-budget. De regeling is daarmee uitgeleerd. In 2023 blijft de regeling nog wel van kracht. Op 1 mei gaat weer een nieuw tijdvak open. Vanaf 10.00 uur kunnen belangstellenden dan proberen zich aan te melden.

Toekomst

Volgens het ministerie van Sociale Zaken blijft de noodzaak voor een leven lang ontwikkelen bestaan, ‘zeker binnen de huidige situatie op de arbeidsmarkt’. Minister Van Gennip kijkt daarom de komende tijd hoe zij leven lang ontwikkelen kan stimuleren. Voorlopig is het paradepaardje van het ministerie op dit beleidsterrein uitgelopen op een fiasco.

Reactie MBO Raad

De MBO Raad, de belangenbehartiger van de mbo-scholen, betreurt het besluit van het kabinet. Volgens voorzitter Adnan Tekin bood de regeling juist voor mbo-opgeleiden een mogelijkheid om door te leren. Het ideaal van een permanente leercultuur, ook voor praktisch geschoolden, verdwijnt zo uit beeld. De MBO Raad wil onverminderd de urgentie van ‘leven lang ontwikkelen’ in politiek Den Haag onder de aandacht brengen.

Lees hier de Voorjaarsnota

Lees ook: Vanaf 2021 persoonlijk scholingsbudget voor iedereen