In het huidige schooljaar zijn er zo’n 138.000 mbo-studenten met een bbl-leerbaan. Dit komt neer op zo’n dertig procent van de mbo-studenten. Vier jaar geleden was dit nog zo’n 25 procent.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van SBB. Van de 467.000 mbo-studenten in het huidige schooljaar heeft zo’n dertig procent een leerbaan. In totaal gaat het om 138.000 studenten. Bij een bbl-leerbaan werken studenten vier dagen per week bij een leerbedrijf. De vijfde dag volgen de studenten onderwijs.
Krappe arbeidsmarkt
Het percentage leerbanen is de laatste vier jaar gestegen van 25 procent naar bijna dertig procent. De belangrijkste verklaring voor deze stijging is het economisch tij: bij een krappe arbeidsmarkt bieden werkgevers graag leerbanen aan. Met een leerbaan vergroten werkgevers de kans op instroom van nieuwe medewerkers. Als het economisch minder gaat, volgen meer studenten voltijds onderwijs.
Stagetekort
Per 1 april 2025 zijn er bijna 310.000 mbo-studenten met een stageplek of leerbaan. Slechts zo’n 3.500 studenten hebben nog geen stageplek kunnen vinden. Deze tekorten zijn vooral te vinden bij niveau 2-opleidingen als ‘Helpende Zorg en Welzijn’ en ‘Assistant Business Services’. Voor de opleiding tot helpende in de zorg hebben leerbedrijven vaak onvoldoende begeleidingscapaciteit. Bij de opleiding ‘Assistant Business Services’ is sprake van een afname van passende werkzaamheden. Het kennisniveau van de studenten van deze niveau 2-opleiding sluit volgens werkgevers onvoldoende aan bij de behoefte vanuit bedrijven.
Leerbedrijven
Op dit moment kent Nederland zo’n 250.000 erkende leerbedrijven die stageplekken of leerbanen aanbieden. In dit schooljaar zijn bijna 16.000 nieuwe leerbedrijven erkend. Tegelijkertijd is van zo’n 20.000 leerbedrijven de erkenning ingetrokken. Door de jaren heen blijft het aantal erkende leerbedrijven stabiel rond de 250.000.
Bekijk hier de nieuwe Stagebarometer van SBB