Studenten hebben kritiek op keuzegids

De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft kritiek op de deze week uitgekomen Keuzegids mbo. Volgens voorzitter Timon van Engen vergelijkt de Keuzegids appels met peren.

De jaarlijkse Keuzegids mbo is deze week weer uitgekomen. De informatie uit de gids is voor een groot deel afkomstig uit de JOB-monitor. Op basis hiervan maakt de Keuzegids een ranglijst van de beste (en ook de ‘slechtste’) mbo-scholen. Maar de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs is het niet eens met de manier waarop de data uit de monitor gebruikt worden.

Verschillend
Volgens JOB is het niet eerlijk om een opleiding op een groot ROC met meer dan 20.000 studenten te vergelijken met een opleiding van een kleine vakschool met zo’n 1.000 studenten. Diezelfde problemen ontstaan wanneer je scholen uit verschillende regio’s in Nederland tegenover elkaar zet. De studenten op al deze verschillende scholen en op al deze verschillende plekken zijn nou eenmaal verschillend. De ranglijsten die zo ontstaan geven een vertekend en oneerlijk beeld. Het is appels met peren vergelijken.

Gesprek
Volgens JOB is de monitor nooit bedoeld geweest om ranglijsten te maken. De bedoeling van de monitor is om studentenraden informatie te verschaffen over hun eigen achterban. Daarnaast bieden de resultaten JOB inzicht in landelijke thema’s en positieve en negatieve ontwikkelingen in het mbo. De JOB-monitor is ook erg belangrijk geworden voor scholen en een nuttig instrument om zichzelf met voorgaande jaren te vergelijken. ‘Laat je niet afleiden door ranglijstjes, maar zie de resultaten van de JOB-monitor als een beginpunt om vanuit school een gesprek te starten met de studenten’, zegt JOB-voorzitter Timon van Engen.

Lees ook: Hoornbeeck wil gewoon een goede school zijn