De grote meerderheid van de mbo-studenten ziet de toekomst zonnig tegemoet. Ruim zeven op de tien studenten vertrouwt erop na de studie een mooie baan te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de MBO Raad.
De belangenorganisatie van mbo-scholen presenteerde het onderzoek bij de landelijke start van het nieuwe schooljaar. In een feestelijk aangeklede Meervaart vonden onder leiding van Renze Klamer diverse panelgesprekken plaats. Hoofdgast Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken, ging onder andere in op het onderwerp ‘leven lang ontwikkelen’. Zij erkende dat de STAP-regeling een mislukking is geworden. Een nieuw kabinet zal desondanks, mede op basis van de ervaringen met het STAP-budget, een nieuwe regeling ontwerpen. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, benadrukte dat hij hoopt dat mbo-scholen een grotere rol hierbij krijgen: ‘Leven lang ontwikkelen moet een publieke opdracht voor het mbo worden.’
Vertrouwen
Ruim zeven op de tien mbo-studenten hebben volgens het onderzoek dus vertrouwen dat zij werk gaan vinden dat past bij wat ze zoeken. ‘Er is werk genoeg. Als je je best doet, vind je wat je zoekt.’ Een iets kleinere groep, maar nog steeds de meerderheid, denkt een baan te kunnen krijgen met goede arbeidsvoorwaarden. Bij de zoektocht naar werk kijken de studenten vooral naar de eigen regio. Zoals een student zegt: ‘Ik ben hier geboren en getogen en ik hoor hier gewoon thuis.’ Bijna acht op de tien deelnemers aan het onderzoek denken dat er redelijk tot heel veel kansen op werk zijn in hun regio.
Gelijke kansen
De meerderheid van de studenten voorziet geen problemen op het gebied van gelijke kansen. Bijna twee derde denkt dat zij met hun diploma dezelfde kansen hebben als mensen met andere diploma’s. Een kleine groep is hier iets minder optimistisch over: zij vrezen dat mensen met een hbo-diploma vooral gewild zijn. Vooral in het westen van het land maken studenten zich zorgen over de gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Dit hangt waarschijnlijk samen met het aantal studenten met een migratieachtergrond.
Lees hier het volledige onderzoek
Lees ook: Nieuw schooljaar met ’talkshow’ geopend