Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt vertoont een dalende trend. Volgens onderzoekers speelt de krappe arbeidsmarkt hierbij een rol.
Elk jaar brengt de MBO Raad een benchmark uit, waarbij de prestaties van de sector in beeld worden gebracht. Dit jaar is het dalende studiesucces het meest opvallende aspect. De benchmark geeft het studiesucces in het mbo weer aan de hand van maar liefst acht factoren. Zo geeft het diplomaresultaat aan welk percentage van de schoolverlaters dit met een diploma doet. Dit resultaat daalde in 2022 van bijna 73 naar 69 procent. Zo’n 31% van de schoolverlaters had dus in 2022 geen diploma.
Startersresultaat
De indicator startersresultaat geeft aan welk percentage van de eerstejaars studenten een jaar later nog op school zit of de school met een diploma heeft verlaten. Dit startersresultaat daalde in 2022 met drie procentpunt tot 81,7 procent. Ook andere indicatoren als jaarresultaat en doorstroom naar hbo laten een dalende trend zien. Het percentage studenten met een mbo 4-diploma dat doorstroomt naar het hbo is inmiddels gedaald naar zo’n 30 procent. Dit was in 2020 nog bijna 37 procent.
Arbeidsmarkt
In de toelichting die de MBO Raad voor Kamerleden verzorgde wees Simone Frederiksz van Albeda op het negatieve effect die de coronapandemie heeft gehad op de motivatie en het welzijn van jongeren. Het rapport verwijst verder ook naar de krappe arbeidsmarkt. Studenten kunnen vaak ook zonder diploma een baan krijgen. Tegen deze ‘groenpluk’ is weinig te doen. Ook het percentage studenten dat doorstroomt naar het hbo staat onder druk door de goede arbeidsmarkt.
Financiën
Uit de benchmark blijkt andermaal dat de meeste mbo-scholen financieel gezond zijn. De reservepotten zijn goed gevuld, hetgeen volgens Mirjam Koster (Graafschap College) ook nodig is vanwege de demografische krimp en de stijgende energielasten. De docent-student ratio daalde verder. In 2022 waren er per docent 10,8 studenten, dit cijfer lag in 2021 op 11,5. Opvallend is dat de ICT-kosten flink stijgen.
Tevredenheid
Het onderzoek naar de medewerkerstevredenheid laat zien dat medewerkers minder positief denken over de eigen school. Het rapportcijfer voor de tevredenheid over de eigen instelling is gedaald van 7,0 naar 6,8. Medewerkers zijn ook minder trots op de school. Dit cijfer daalde van 7,3 naar 7,0. Bij de vraag of medewerkers achter het beleid van de school staan daalde het cijfer van 7,5 naar 7,1. Positief is dat medewerkers hun ontwikkelkansen binnen de school positiever waarderen dan in het vorige onderzoek.
Lees hier het rapport over studiesucces in het mbo
Lees ook: Studiesucces op mbo-scholen neemt toe