Taalscholen worstelen met uitvoering van inburgeringswet

In een manifest pleiten de MBO Raad en de NRTO voor het oplossen van knelpunten in het inburgeringsonderwijs. Voor veel cursisten is het gevraagde taalniveau niet haalbaar. Ook kampen taalaanbieders met krappe budgetten.

Afgelopen dinsdag presenteerden de MBO Raad en de NRTO, de koepelorganisatie van particuliere opleiders, samen een Manifest Inburgering in de Tweede Kamer. In het manifest stellen de brancheorganisaties diverse knelpunten in het inburgeringsonderwijs aan de orde. Zo pleiten zij voor realistische verwachtingen over taalonderwijs en voor reële budgetten.

Taalniveau

Volgens de ondertekenaars van het manifest is het gewenste taalniveau voor veel inburgeraars (niveau B1) niet haalbaar. Dit gewenste taalniveau wordt bepaald door de gemeente waar de nieuwkomer woonachtig is. In veel gevallen schrijft de gemeente de B1-route voor. Inburgeraars moeten dan de Nederlandse taal leren op een niveau waarmee zij kunnen functioneren in werk en maatschappij. Voor jongeren met meer leervermogen is er de Onderwijsroute. Voor inburgeraars die niet inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt is er de Z-route. De inburgeraars wordt dan slechts voorbereid op zelfredzaamheid.

Streefdoel

Volgens de opstellers van het manifest is het taalniveau B1 voor veel inburgeraars niet haalbaar, zelfs niet met maximale inspanning. De ervaring leert dat een aanzienlijk deel van de cursisten maximaal het niveau A2 behaalt. Het manifest pleit er dan ook voor om taalniveau B1 slechts als ‘streefdoel’ te hanteren. Bovendien zou de expertise van taalaanbieders in een vroegtijdig stadium gebruikt moeten worden om de meest passende leerroute te bepalen. Volgens het manifest ontbreekt bij gemeenten vaak de expertise om inburgeraars in de juiste leerroute te plaatsen. Ook zouden er betere afspraken moeten komen over de omgang met verzuim en examinering.

Financiering

Volgens het manifest zorgt de uitvoering van het taalonderwijs bij veel aanbieders tot financiële problemen. Zo zijn recent de loonkosten en inhuurtarieven van docenten fors gestegen. De ondertekenaars van het manifest pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar de kostprijs per leerroute. Op basis van dit onderzoek zouden gemeenten tot reële (hogere) tarieven moeten komen. Eerder leidde een dergelijk onderzoek bij de Onderwijsroute tot hogere tarieven.

Bekijk hier het Manifest Inburgering

Lees ook: Gemeenten: Wet Inburgering niet uitvoerbaar