Terpstra: ‘Maak mbo gelijkwaardig aan algemeen vormend onderwijs’

Het mbo moet een volwaardige keuze worden naast de diverse vormen van algemeen vormend onderwijs. Dat stelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Volgens Doekle Terpstra moet het beroepsonderwijs zo worden ingericht dat het een volwaardig alternatief wordt voor het algemeen vormend onderwijs. ‘Waarom kun je alleen een masters-diploma halen en promoveren via het algemeen vormend onderwijs en niet via het beroepsonderwijs?’, zo vraagt de voorzitter van Techniek Nederland zich af. Volgens Terpstra is er in de maatschappij vooral vraag naar technische opgeleide jongeren. ‘Het concept van een maatschappij die vooral draait op diensten is achterhaald’ aldus Terpstra. ‘Technologie is de ruggengraat voor maatschappelijke verandering. Langzamerhand zijn we erachter gekomen dat beroepsonderwijs alles te maken heeft met de banen van morgen en overmorgen.’

Vacatures

Terpstra hield zijn pleidooi bij de opening van het studiejaar bij ROC Scalda in Vlissingen. Onlangs werd al bekend dat er in Zeeland een groot tekort aan technische opgeleide vakmensen dreigt. Tegelijkertijd dreigt er ook een tekort aan techniekdocenten. Volgens Terpstra wordt daarom de ‘hybride-docent’ de norm: werknemers die naast hun reguliere baan les geven op een beroepsopleiding.

Op maandag 9 september vindt in Amersfoort de nationale opening van het mbo-schooljaar plaats.

Lees ook: Banen in overvloed voor technisch opgeleide mbo’ers