Uitblinkersverkiezing nieuwe stijl

Zoals elk jaar is er ook in 2016 een Uitblinkerverkiezing. Deze strijd, waarbij de winnaars van ‘voorverkiezingen’ proberen hun nominatie te verzilveren, is dit jaar anders dan voorheen. Zo weegt het oordeel van de vakjury zwaarder dan bij eerdere edities.

Uitblinkers zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Daarbij wordt verder gekeken dan het halen van hoge cijfers. Alle deelnemende mbo-scholen kiezen jaarlijks hun eigen Uitblinker die zij nomineren voor de landelijke verkiezing. Deze voorrondes zijn inmiddels geweest, met 43 Uitblinkers als gevolg.

Vakjury met winnaars
Deze genomineerde studenten kwamen onlangs bijeen voor de aftrap van de landelijke Uitblinkerverkiezing. Daarbij hadden zij ondermeer een speeddate met de eerste vakjury, met daarin zowel de Mbo-docent van het Jaar 2015 (Diederick de Vries) en de Praktijkopleider van het jaar 2015 (Maris Marissen van Woonexpress Waalwijk) als de Landelijke Uitblinker 2015 (Jordy van Tongeren). ‘Hier moest je met drie juryleden twee minuten lang over jezelf vertellen’, vertelt Sharon Schleepen, Uitblinker van Gilde Opleidingen, op www.ditismbo.nl (de website waarop alle Uitblinkers zich voorstellen). ‘Een hele lastige opdracht, want twee minuten is erg kort! Hierna heb ik deel mogen nemen aan een social media training. Hierbij leer je hoe je om moet gaan met journalisten en hoe je met interviews om moet gaan en deze kan voorbereiden. […] Wie er op de grote uitreiking op 24 november ook wint. Ik voel me nu al een winnaar. Want ik heb vandaag een super dag gehad met hele geweldige mensen!’

Nieuwe puntenverdeling
De Uitblinkers moesten bij de aftrap direct serieus aan de bak. De beoordeling van de vakjury telt namelijk dit jaar in de eerste fase van de verkiezing (de bepaling van de top 10) voor 50 procent mee in het puntentotaal van de Uitblinkers. De overige 50 procent wordt bepaald door de online-stemming die vanaf 5 september tot 9 november 23:59 uur open staat op de website van Ditismbo. Vorig jaar bepaalde de internetstemming nog voor 75 procent het puntentotaal waar de landelijke top tien uit voortkomt. In overleg met de scholen is voor de aanpassing naar 50/50 gekozen.

24 november
De top tien presenteert zich 24 november tijdens de finaledag aan de tweede vakjury. Hieruit komt de top drie voort. Samen met de winnaar van de wildcard strijdt de top drie om de titel Landelijke ambassadeur mbo 2016: de derde vakjury bepaalt de winnaar. Deze winnaar vertegenwoordigt een jaar lang het mbo en mag een bedrag van € 2.500 besteden aan persoonlijke ontwikkeling. In de vakjury’s zijn het bedrijfsleven, de studenten/docenten en de MBO Raad vertegenwoordigd.

Gala finale MBO City?
De finale van de landelijke Uitblinkersverkiezing vindt dit jaar een maand later plaats dan bij voorgaande edities. Voor deze late datum is (eenmalig) gekozen in overleg met SBB. Tijdens het Uitblinkergala krijgen ook de SBB-prijzen Beste Leerbedrijf 2016 en Beste Stagebegeleider 2016 de bühne. Daarnaast is de MBO Raad in overleg met de organisatie van MBO City om te verkennen of het gala dit jaar de finale van MBO City kan worden.