Utrecht zet mystery guests in tegen stagediscriminatie

De gemeente Utrecht geeft het middelbaar beroepsonderwijs de komende jaren een extra impuls. De stad wil onder andere stagediscriminatie aanpakken door de inzet van ‘mystery studenten’.

In navolging van Amsterdam heeft ook de stad Utrecht sinds kort een eigen mbo-beleid. Wethouder Klaas Verschuure mag een slordige 3 miljoen euro uitgeven om het beroepsonderwijs in de Domstad een impuls te geven. Het geld wordt onder andere ingezet voor een campagne over het belang van vakmanschap. ‘Zo kan iedereen in Utrecht kennis maken met de talenten van de 20.000 Utrechtse mbo-studenten’, zegt Verschuure.

Vuelta

Om mbo-studenten een podium te bieden wil de gemeente hen inzetten bij grote evenementen, zoals de start van de Vuelta in 2020. Het mes snijdt volgens de gemeente aan twee kanten: studenten doen in spannende en echte opdrachten belangrijke ervaring op en de stad maakt optimaal gebruik van het aanwezige talent. Volgens het actieplan ‘Sterk Utrechts MBO‘ moet de mbo-student ook meer onderdeel gaan uitmaken van het studentenleven. Zo moet er een introductie in de stad komen voor mbo-studenten en moeten zij kunnen aansluiten bij activiteiten voor studenten uit het hoger onderwijs.

Discriminatie

Om het hardnekkige probleem van stagediscriminatie aan te pakken is de gemeente van plan om schijn-stagiaires (mystery guests) in te zetten. Hiervoor hoopt de gemeente duidelijk te krijgen in hoeverre stagediscriminatie in de stad voorkomt. De methode zal in goed overleg met de mbo-scholen worden ingezet, uiteraard met inachtneming van de privacyregels. Voor het realiseren van al deze ambities is 2,85 miljoen euro beschikbaar.

Illustratie: live cartoonist