Vanaf 1 maart: mbo-scholen gedeeltelijk open

De mbo-scholen gaan vanaf 1 maart gedeeltelijk open. Het is de bedoeling dat studenten één dag in de week les krijgen op school.

Dat maakten minister-president Rutte en minister De Jonge bekend tijdens de persconferentie van dinsdag 23 februari. De gedeeltelijke opening van de mbo-scholen maakt onderdeel uit van een reeks van versoepelingen die het kabinet mogelijk acht. Naast de mbo-scholen gaan ook de vo-scholen deels open. Hier is het uitgangspunt dat leerlingen minimaal één dag per week fysiek les krijgen op school.

Afstand

Binnen de school moeten studenten anderhalve meter afstand houden. Ook moeten studenten bij verplaatsing binnen de school een mondkapje dragen. De extra ruimte die het kabinet voor mbo-scholen biedt komt naast de al langer bestaande uitzonderingen. Zo mochten mbo-scholen al langer de school openen voor examens, voor praktijkonderwijs en voor kwetsbare studenten. Om meer ruimte te creëren, mogen scholen naast de eigen school ook alternatieve locaties gebruiken.

Avondklok

Voor mbo-studenten die praktijkonderwijs volgen, geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok. Deze uitzondering gold al voor tentamens en examens. Ook voor vavo-studenten geldt vanaf 3 maart een uitzondering op de avondklok voor het volgen van voorbereidende lessen in aanloop naar examens en tentamens.

Met de gedeeltelijke opening komt het kabinet tegemoet aan de belangrijkste wensen van de MBO Raad. Het Groningse Noorderpoort College is ook blij met de opening. Woordvoerder Mark Timmers: ‘Het is zeer welkom, iedereen snakt ernaar. In deze tijd is het belangrijk dat studenten elkaar weer kunnen zien. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat we ze als school weer zien. Het is steeds lastiger om studenten erbij te houden door de online lessen. Nu kunnen we ze wat vaker in de ogen kijken, vragen hoe het gaat en waar ze tegenaan lopen.’

Ook onderwijsvakbond AOb is blij met de verruiming. Bestuurder Tamar van Gelder: ‘Studenten moeten uit hun isolement komen. Ze moeten weer echt contact maken, niet alleen online.’