Veel belangstelling voor nieuw oriëntatieprogramma

Het Nova College biedt jongeren een nieuw oriëntatieprogramma aan. Wie twijfelt over de vervolgopleiding kan zo een goede keuze maken.

Een eerste klas van 24 jongeren is begonnen met het oriëntatieprogramma van een half jaar. Het programma is speciaal bedoeld voor vmbo-gediplomeerden die zijn vastgelopen op de havo. Voor veel van deze jongeren is een mbo-opleiding heel geschikt. Om hen te helpen een goede studiekeuze te maken, is het oriëntatieprogramma ontwikkeld. De studenten en hun ouders zijn heel tevreden over het programma tot nu toe en er komen nog dagelijks nieuwe aanmeldingen binnen.

Vrijstelling

De studenten volgen een programma van een half jaar. Het programma bestaat onder andere uit gastlessen, excursies en snuffelstages. Op die manier bereiden de jongeren zich voor op een overstap naar een mbo-opleiding in de richting Economie, Technologie of Zorg & Welzijn. De lessen bestaan onder andere uit de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Die vakken kunnen de studenten tijdens het programma afronden op mbo-niveau 4. Tijdens hun opleiding kunnen ze voor deze vakken een vrijstelling krijgen.

Tevreden

Opleidingsmanager Dennis Engelhart is tevreden: ‘De studenten hebben het gevoel dat ze hier goed op hun plek zijn. De ouders zijn ook heel tevreden bleek uit de reacties tijdens een informatieavond. Dagelijks krijgen we aanmeldingen van leerlingen die nog willen instromen. Inmiddels zijn we een tweede klas gestart en die is nu ook vol. De aanmelding is daarom gesloten.’

Het ministerie onderzoekt de mogelijkheden van een tussenjaar voor vmbo-afgestudeerden

Lees ook: Petitie voor oriëntatiejaar tussen vmbo en mbo