Veel mbo-studenten hechten waarde aan titel

Veel mbo-studenten zouden graag een titel krijgen wanneer ze hun diploma behalen. Zij zien zo’n titel als blijk van erkenning. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het TV-programma EenVandaag onderzocht hoe mbo-studenten denken over nut en noodzaak van een eigen titel. In oktober deed het GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil al het voorstel om mbo-afgestudeerden een titel te geven. Het plan kreeg weinig steun en verdween al snel in de bureaula. Nu blijkt echter uit onderzoek van EenVandaag dat veel mbo-studenten toch wel waarde hechten aan een eigen titel.

Imago

Uit het onderzoek, onder ruim 1.000 respondenten, blijkt dat veel studenten het belangrijk vinden dat er meer waardering komt voor hun mbo-opleiding. Bijna de helft (46 procent) denkt dat het mbo een negatief imago heeft. Ze hebben het gevoel dat er op hen neer gekeken wordt omdat ze minder kunnen of ‘laagopgeleid’ zijn. ‘Zelfs mijn ouders hopen stiekem dat ik nog doorstroom naar het hbo, alsof het mbo niet hoog genoeg is’, aldus een respondent.

Doeners

Veel mbo’ers vinden ze dat ze net zo hard voor hun studie werken als hbo’ers en universitaire studenten die wel een titel krijgen. Bovendien zijn beroepen als metselaar, verpleegkundige en kapper hard nodig in de maatschappij. Een mbo-student: ‘Er is te weinig waardering voor doeners. Iedereen wil die goedbetaalde architect worden, maar wie moet uiteindelijk dat huis bouwen?’

Skilled

Volgens de respondenten maakt een titel duidelijk over welke vaardigheden iemand beschikt, ook in het buitenland. Als mogelijkheden worden onder andere termen als ‘skilled’ of ‘expert’ genoemd.

Lees hier de rapportage van het onderzoek

Lees ook: Titel voor mbo-student die opleiding afrondt?