Hare Majesteit koningin Máxima en staatssecretaris Maarten van Ooijen brachten een verrassingsbezoek aan ROC Friese Poort in Emmeloord. Het bezoek stond in het teken van de mentale gezondheid van jongeren.
Young Impact wil jongeren stimuleren in actie te komen om de wereld positief te veranderen, voor hun omgeving en voor henzelf. Aan de hand van thema’s als klimaat, diversiteit en gelijke kansen wil de organisatie jongeren laten ontdekken wat ze echt belangrijk vinden. Dit alles gebeurt tijdens een zogeheten ‘Take Over’, waarbij Young Impact een dag lang een school op zijn kop zet: geen lessen, maar samen met een bekende artiest impact maken. ROC Friese Poort is de eerste (maar zeker niet laatste) mbo-instelling die is ‘overgenomen’. Een logische primeur, want op deze school met vestigingen in Friesland en de Noordoostpolder is persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk als het leren van een vak.
Gezondheid
Voor de mentale gezondheid van jongeren is veel oog. De cijfers zijn dan ook alarmerend. In de coronatijd is het aantal jongeren dat kampt met mentale problemen sterk toegenomen. Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 36% van de jongeren mentale klachten ervaart. Velen durven hierover niet te praten: het stigma rond mentale problemen onder jongeren is groot. De stichting MIND Us, met als erevoorzitter koningin Máxima, wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid en hulp weten te vinden als dat nodig is. Dat doet de stichting door initiatieven te ondersteunen en in het algemeen aandacht voor de problematiek te vragen. Eerder al bezocht koningin Máxima het Nova College in Beverwijk. Donderdag 3 november schoof Hare Majesteit aan bij de ‘Young Impact-take over’ in Emmeloord. Haar bezoek was vooraf geheimgehouden en kwam als een grote verrassing voor de studenten van de mbo-instelling.
Openhartig
Koningin Máxima was aanwezig bij het middagprogramma, bestaande uit een workshop en een gesprek met deskundigen. Ook aanwezig was staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS). Bij de workshop spraken de koningin en de staatssecretaris met studenten over wat nodig is om mentaal gezond te blijven en welke rol de school daarbij kan spelen. Dat gebeurde onder leiding van de trainers Roel en Silvino. Het tweetal liet een aantal vragen en stellingen op de deelnemers los om zo het gesprek over mentale gezondheid op gang te brengen. En dat lukte, mede dankzij de openhartigheid van de studenten én die van het hoge bezoek. Zo vertelde een jongen over een vriend die vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte. De vriend is zwaar depressief, gebruikt drugs en alcohol om te vluchten uit de werkelijkheid. ‘Ik wil er voor hem zijn, hem steunen’, vertelde de jongen. ‘Maar hij laat dit niet toe.’ Staatssecretaris Van Ooijen herkent dit gevoel van machteloosheid en vertelde over een depressieve oom en hoe de hele familie hem wilde helpen. Steun – al is het maar een luisterend oor – uit de naaste omgeving blijkt van het grootste belang te zijn. ‘Maar ik wil anderen niet tot last zijn’, vertelde een meisje. ‘Ik wil niet dat mijn probleem het probleem van een ander wordt’.
Gelukkig kende de workshop ook luchtige momenten. Op de vraag waar je weer gelukkig van wordt als je je niet goed voelt – bij velen een foto die prettige herinneringen oproept of lekker sporten – antwoordde Koningin Máxima dat dit bij haar muziek is: wandelen, oortjes in en dan noot na noot weer bijtanken…
Scherven
Niet alleen in de mooie gesprekken konden de studenten hun gevoelens kwijt, maar ook in een kunstwerk van scherven. Op de scherven konden zij hun zorgen schrijven. De kunstwerken die zij creëerden staan symbool voor alle negatieve gedachten waarmee de jongeren afrekenen. De kunstwerken worden uiteindelijk in de school opgehangen. Hiermee inspireren zij elke dag zichzelf en hun medestudenten om te werken aan hun mentale gezondheid.
Rolmodel
Terwijl de studenten druk in de weer waren met hun kunstwerken, spraken koningin Máxima en staatsecretaris Van Ooijen met deskundigen van ROC Friese Poort en Young Impact over de rol van de school bij het mentaal welzijn van studenten. Welke handvatten krijgen de studenten mee om mentaal gezond te blijven? Bij dit gesprek was ook presentator Klaas van Kruistum aanwezig, bekend van het tv-programma ‘Klaas kan alles’. Hij vertelde dat ook hij vaak fouten maakt en veel twijfels heeft. Daar moet je gewoon over kunnen praten, vindt hij. Hij hoopt dat hij jongeren kan aanzetten over hun problemen te praten. Een ambitie die hij deelt met alle aanwezigen bij dit gesprek, inclusief de koningin en de staatssecretaris. De school heeft hierbij een cruciale rol, vindt ook Durk Bijma, directeur van deze vestiging van ROC Friese Poort. ‘Als je ergens invloed hebt, dan is het op school.’ Binnenkort lees je op MBO-today een uitgebreid verslag van dit deskundigengesprek en de middelen die ROC Friese Poort inzet om jongeren te helpen bij mentale problemen.