Wellantcollege meest duurzame mbo-school van Nederland

Het Wellantcollege is tot meest duurzame mbo-school van Nederland uitgeroepen. De winnaar van vorig jaar, het Koning Willem I College, kreeg een eervolle tweede plaats.

Het Wellantcollege won overtuigend met een score van 240 uit 300 mogelijke punten. Annemarie Moons, bestuurder van Wellant, begrijpt waarom haar school de prijs heeft gekregen: ‘In het onderwijs proberen wij onze studenten bewust keuzes te laten maken, dus na te laten denken over duurzaamheid en dat mee te laten wegen in hun keuzes. Dat doen we ook bij onze medewerkers. Kortom, we proberen duurzaamheid te vlechten in het dagelijks leven en dus ook in het onderwijs.’

Duurzame leerlijn

De winnaar van vorig jaar, het Koning Willem I College, reikte nu met 218 punten tot de tweede plaats.  De nummer 3, het ROC van Flevoland, kreeg 215 punten. Deze school verdiende het brons door onder andere de inspanningen om de samenwerkingsverbanden tussen school en regionale overheden te bewerkstelligen en het opzetten van een duurzame leerlijn. Het Friesland College, de nummer 4, scoorde goed met het expertisecentrum wereldburgerschap. De top 5 wordt gecompleteerd door het Alfa College.

Publieksprijs

De publieksprijs werd dit jaar gewonnen door Terra MBO. De prijs ging naar de Voedsel Jongerenraad van de opleiding Food, Life & Innovation. De tweede prijs ging hier naar het Alfa College en de derde prijs naar het Mediacollege Amsterdam.

Kopgroep

Volgens het juryrapport zijn steeds meer mbo-scholen druk bezig met duurzaamheid. De kopgroep werken vanuit een integrale visie aan duurzaamheid. Zij implementeren duurzaamheid op alle mogelijke terreinen: onderwijs, de bedrijfsvoering en de samenwerking met de omgeving. Een succesfactor is volgens de jury de aanwezigheid van een coördinerende functionaris: ‘De scholen met een duurzaamheidscoördinator of practor maken de grootste stappen en scoren allemaal hoger in de ranglijst.’

Lees meer over duurzaamheid en mbo op de site van ‘MBO voor morgen’

Lees ook: Koning Willem I College duurzaamste mbo-school