Docenten willen meer tijd voor kwaliteit

Hoe kan werkdruk worden omgezet in werkplezier? Hoe krijg je meer tijd voor kwaliteit? Over die vragen organiseert de beroepsvereniging van mbo-opleiders op vrijdag 8 december een themamiddag.

Werkdruk is een hot item in het Nederlandse onderwijs. Niet voor niets kreeg PO in Actie onlangs vele duizenden leraren op de been. In het mbo is de situatie niet veel beter. In het MBO-manifest van de BVMBO is dan ook prominent de wens opgenomen ‘meer tijd voor kwaliteit’. De al langer bestaande werkdruk in het mbo wordt verhoogd door urennormen, (interne) audits, inspectiebezoeken, keuzedelen en de herziening van de kwalificatiestructuur. Tegelijkertijd vraagt de dynamische arbeidsmarkt om actueel beroepsonderwijs dat aansluit op de beroepspraktijk. Het systeem van jaartaken, afvinken en verantwoorden piept en kraakt aan alle kanten.

Brainstorm
Op vrijdagmiddag 8 december 2017 organiseert de BVMBO in samenwerking met het Consortium voor Innovatie (CvI) een brainstormbijeenkomst over dit onderwerp. Doel is onder andere om te onderzoeken of docenten minder kunnen doen met hetzelfde resultaat. Kan verspilling van arbeidskracht worden tegengaan door het onderwijs anders te organiseren? Kunnen we werkdruk verlagen en omzetten in werkplezier?

Onderzoek
Tijdens de Themamiddag ‘Meer tijd voor kwaliteit!’ presenteert het Ecbo recent onderzoek naar werkdruk in het mbo. Ook zal een aantal docenten een visie op ‘meer tijd voor kwaliteit’ geven. Iedereen met belangstelling voor dit thema is van harte welkom in het Innovatiehuis, Koningsweg 38 in Den Bosch. Voor leden van de beroepsvereniging is deze themamiddag gratis, voor niet-leden wordt een bijdrage van € 45 gevraagd. De middag begint om 13.00 uur, er is de mogelijkheid om vanaf 12.00 uur te lunchen (kosten: € 15). De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Leden van de beroepsvereniging kunnen zich hier gratis aanmelden. Andere belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.

Lees ook: Inspectiebezoek leidt tot hoge werkdruk