Wetsvoorstel Associate degree in aantocht

Het wetsvoorstel dat aan de Associate degree opleiding een zelfstandige status geeft, is in aantocht. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State en zal binnenkort in de Tweede Kamer aan de orde komen.

Doel van het wetsvoorstel is het creëren van een volwaardige opleiding tussen het mbo en het hbo in. Voor veel mbo-studenten blijkt een hbo-opleiding te zwaar. De tweejarige Associate degree-opleiding kan dan uitkomst bieden. Studenten die na deze opleiding toch nog verder willen in het hbo, kunnen straks ook nog instromen in het derde jaar van het hbo, aldus minister Bussemaker.

Zelfstandige plek
Studenten die naar het hoger onderwijs gaan kunnen straks ook kiezen voor een Associate degree. Deze opleiding krijgt een zelfstandige en volwaardige plek binnen het hoger onderwijs. De opleiding bestaat al langer en is bijvoorbeeld interessant voor bedrijfsleiders voor de detailhandel en officemanagers.

Eigen profiel
Door de verzelfstandiging van de Associate degree kan die opleiding een eigen profiel ontwikkelen, hoopt minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Nu gaapt er nog een flink gat tussen het mbo en het hbo. De Ad moet dat gat gaan vullen en daarmee een alternatief bieden aan mbo-studenten en werkenden die wel verder willen leren, maar niet nog eens een relatief lange hbo-opleiding willen volgen.

De ministerraad heeft vrijdag 11 november ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Lees ook: Aansluiting tussen mbo en hbo hapert