Wetsvoorstel NLQF komt niet van de grond

Het wil nog niet echt vlotten met het nieuwe kwalificatiekader NLQF. Van het in 2015 aangekondigde wetsvoorstel is al lang niets meer vernomen.

Het Nederlandse kwalificatiekader NLQF is afgeleid van het ‘European Qualifications Framework’ (EQF). De bedoeling van dit kwalificatiekader is om opleidingen in de hele Europese Unie te kunnen vergelijken. Dit moet de arbeidsmobiliteit binnen Europa ondersteunen.

Wetsvoorstel
Volgens Europese afspraken moeten alle lidstaten het Europese opleidingenkader vertalen naar een nationaal kader. Nederland was hier een eind mee op weg met de oprichting in 2012 van een nationaal coördinatiepunt NLQF. In 2015 gaf het kabinet zelfs het concept van een wetsvoorstel vrij voor internetconsultatie. Volgens dit wetsvoorstel zouden onderwijsinstellingen op alle diploma’s (mbo, maar ook hbo en universiteit) het NLQF-niveau moeten aangeven. Zo zou de mbo-opleiding op niveau 4 het NLQF-niveau 4 krijgen.

Stil
Maar na de internetconsultatie, inmiddels bijna anderhalf jaar geleden, is het stil geworden rond het wetsvoorstel. Hoewel het coördinatiepunt NLQF stug doorgaat met zijn werkzaamheden – vooral het op het juiste niveau inschalen van opleidingen – is het nu afwachten of het nieuwe kabinet nog verder gaat met een voorstel dat het NLQF de noodzakelijke wettelijke status geeft. Naar verluidt komen de bezwaren tegen het wetsvoorstel vooral uit de kring van het hoger onderwijs. De MBO Raad was indertijd positief over het wetsvoorstel.

Lees ook: Wettelijke status voor NLQF