‘Zonder examen neemt student burgerschap niet serieus’

Om van het vak burgerschap op het mbo een succes te maken, is een verplicht examen essentieel. Dat stelt Rob Neutelings (Curio) in een opinieartikel in dagblad Trouw.

In het artikel betoogt Neutelings dat veel mbo-studenten weinig intrinsieke motivatie hebben voor vakken als taal, rekenen en burgerschap. Toch zijn dit soort vakken een belangrijk onderdeel van de mbo-opleiding. Omdat studenten weinig gemotiveerd zijn voor deze algemene vakken, is een examen essentieel, meent Neutelings: ‘Nederlands en rekenen kennen wel een examen. En dat is maar goed ook, want daardoor zien studenten het als serieuze vakken.’

Advies

Afgelopen juni publiceerde een expertgroep van docenten en onderzoekers een advies over het vak burgerschap. De groep gaf aanbevelingen voor de inhoud van het vak. Daarnaast adviseerden de experts de minister om een verplicht examen in te voeren. Volgens de expertgroep zou op die manier het vak burgerschap een minder vrijblijvend karakter krijgen. Een maand later besloot minister Dijkgraaf het advies over te nemen, met uitzondering van het verplichte examen. Volgens Neutelings is dit een vergissing. Met een examen wordt burgerschap volgens Neutelings een serieus vak en zullen studenten het vak meer serieus gaan nemen.

Oproep

In zijn artikel roept Neutelings de Tweede Kamer op om een examen burgerschap alsnog verplicht te stellen: ‘Laten we hopen dat de Tweede Kamer de minister overtuigt om de vrijblijvendheid er af te halen en mbo-instellingen te verplichten tot een examen.’ Als dit niet gebeurt, zal in 2030 geconcludeerd worden dat het vak burgerschap geen succes geworden is, omdat studenten er te vrijblijvend mee omgingen, voorspelt Neutelings.

Lees hier het opinieartikel van Rob Neutelings

Lees ook: Dijkgraaf ziet af van schoolexamen burgerschap