Zorgen over studiekosten

Stichting Leergeld maakt zich zorgen over de hoge kosten die mbo-studenten moeten ophoesten om deel te nemen aan een opleiding. Leergeld roept mbo-scholen en gemeenten op regelingen te treffen voor gezinnen die de kosten niet kunnen dragen.

Al eerder maakten wij melding van de zorgen van Stichting Leergeld. Het Algemeen Dagblad meldde deze week dat steeds meer ouders hulp proberen te krijgen van Stichting Leergeld, maar die heeft onvoldoende geld om alle problemen op te lossen. Volgens directeur Gaby van den Biggelaar zitten ouders soms met de handen in het haar. Volgens haar zeggen veel scholen dat leerlingen die de studiekosten niet kunnen betalen dan maar een andere opleiding moeten kiezen.

Klachten
Ook de Jongeren Organisatie MBO (JOB) maakt melding van veel klachten. De ouders krijgen aan het begin van het schooljaar geen 700 euro meer. ‘Maar de studenten moeten wel aan het begin van het schooljaar bijvoorbeeld een laptop of gereedschapskoffer hebben’, stelt Marit Horstmanshof van JOB. Financiële ondersteuning voor de ouders is er vaak niet.

Ministerie
Het ministerie van Onderwijs kent de problemen. Volgens een woordvoerder van het ministerie staat het scholen vrij om een regeling met de ouders te treffen. Sommige scholen, zoals het Zeeuwse Scalda, hebben inderdaad een noodfonds in het leven geroepen. Volgens Marije Hulsbosch van de MBO Raad doen scholen hun best jongeren die in de knel komen te helpen. Maar voor sommige beroepen, zoals kappers, zijn persoonlijke uitrustingen nodig. Hulsbosch: ‘Die spullen moeten de leerlingen zelf aanschaffen.’

Ov-kaart
Er gloort overigens wel licht aan de horizon: binnenkort krijgen ook minderjarige mbo-studenten recht op een gratis Ov-jaarkaart. Van hoge reiskosten zal dan in ieder geval geen sprake meer zijn.