De gemeente Utrecht heeft vrijdag een nieuw uitvoeringsplan mbo gelanceerd. Het plan moet zorgen voor meer waardering voor het mbo en een gelijke behandeling van mbo-studenten. De gemeente stopt met het gebruik van de termen ‘hoger’ en ‘lager’ opgeleid.
Utrecht is hiermee de eerste stad die invulling geeft aan de Werkagenda mbo van Robbert Dijkgraaf. Het uitvoeringsplan werd vrijdag door mbo-wethouder Dennis de Vries en student Menno Adelaar overhandigd aan Robbert Dijkgraaf. De overhandiging vond plaats in café De Kneus. Vorig jaar kwam dit café in opspraak omdat mbo-studenten er niet welkom waren. De locatie laat hiermee zien dat het anders moet. Inmiddels zijn in het café alle studenten welkom.
Stappen
‘We hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet’, zegt wethouder De Vries. ‘Er moet iets fundamenteels veranderen in de samenleving zodat het mbo als volwaardige vervolgopleiding wordt gezien. Zodat mbo’ers de gelijkwaardige positie in de samenleving krijgen die ze verdienen. Met dit plan willen we dat doel realiseren en jongeren en hun omgeving enthousiast maken voor een vakopleiding.’
Droom
Sinds 2018 heeft de gemeente Utrecht een wethouder mbo. Sindsdien is een aanpak tegen stagediscriminatie gestart en is er een Utrechtse mbo-studentenraad (SR030) opgericht. Ook zijn er pilots gestart met mbo-studenten in de Utrechtse Introductietijd (UIT) en bij studentensportcomplex Olympos. Met het nieuwe uitvoeringplan wil de gemeente die ontwikkeling versterken. Gemeente, mbo-scholen en mbo-studenten werken hiermee toe naar een gezamenlijke droom: een stad waarin iedereen gelijkwaardig is, iedereen dezelfde rechten heeft en iedereen gebruik kan maken van dezelfde voorzieningen.
Vakmanschap
Johan Spronk, voorzitter van ROC Midden-Nederland, hoopt dat meer jongeren een mbo-opleiding zullen kiezen: ‘Een verstandige leerling overweegt ook het mbo bij de studiekeuze. Vakmanschap is heel mooi en veelzijdig. Het mbo biedt talloze toekomstkansen en dat vertaalt zich tegenwoordig steeds vaker in een hoog salaris. Dat is nog niet voldoende bekend. Daar gaan we samen verandering in brengen.´ Student Menno Adelaar sluit zich hierbij aan: ´Een positievere kijk op het mbo zorgt ervoor dat de druk om een theoretische opleiding te kiezen minder groot wordt. Dan zullen meer studenten het mbo als serieuze optie overwegen. En met een gelijkwaardige positie kunnen mbo-studenten net zo veel student zijn als andere studenten. De gemeente Utrecht geeft alvast het goede voorbeeld. De gemeente stopt vanaf nu met het gebruik van de termen ‘hoger opgeleid’ en ‘lager opgeleid’. In plaats daarvan worden mbo, hbo en wo bij de naam genoemd.
Het mbo-uitvoeringsplan 2023-2026 ´Waardering voor vakmanschap is hier te lezen.
Lees ook: Utrechts feestcafé weigert mbo-studenten