Eerste Kamer steunt wetsvoorstel lerarenregister

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemt in met het wetsvoorstel voor een verplicht lerarenregister. Op verzoek van de PvdA wordt de invoering met één jaar uitgesteld.

Na een lange aanloop was het vandaag dan eindelijk zover: de Eerste Kamer behandelde plenair het wetsvoorstel voor een verplicht lerarenregister. De dag begon met het aanbieden van de petitie ‘Stop dit lerarenregister’ door de lerarenvakbond Leraren in Actie. De petitie tegen het register is uiteindelijk door bijna 29.000 leraren ondertekend. Naast dit massale verzet lieten ook de sectorraden (de PO Raad, de VO Raad en de MBO Raad) nog van zich horen vlak voor het debat. In een brief verzetten ook zij zich tegen de invoering van het register.

Uitstel
De senatoren bleken echter niet onder de indruk van alle bezwaren. De overwegende stemming was dat het register juist de positie van leraren versterkt. De overgebleven bezwaren verdwenen snel toen staatssecretaris Sander Dekker bereid bleek aan diverse wensen van fracties te voldoen. Zo stemde Dekker in met het door de PvdA verlangde uitstel van het invoeringstraject met één jaar. Dit betekent dat pas in augustus 2018 alle leraren in het register moeten staan. Ook zegde de staatssecretaris toe om de voortgang van de invoering zorgvuldig te monitoren en de Eerste Kamer hierbij te betrekken.

Ruime meerderheid
Volgende week stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Een ruime meerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en PVV zal het wetsvoorstel steunen. Tot de tegenstanders behoren naast de kleine christelijke partijen (SGP en CU) ook D66 en de SP. Hiermee zal de stemverhouding in de Eerste Kamer precies gelijk zijn aan die in de Tweede Kamer afgelopen oktober.

Lees hier een uitgebreid verslag van het debat.

Lees ook: Het dossier lerarenregister