Finalist ambassadeur mbo mag geen stage lopen

De tien studenten die op 23 november, de Dag van het mbo, gekozen kunnen worden tot Landelijke Ambassadeur mbo 2017 zijn bekend. Onder hen is ook een uitgeprocedeerde asielzoeker.

De afgelopen twee maanden konden belangstellenden hun stem uitbrengen op één van de 39 ambassadeurs van mbo-scholen. In totaal hebben – net als vorig jaar – zo’n 40.000 mensen een stem uitgebracht. Een bijzondere kandidaat is Maedeh Rahimi van Friese Poort (Leeuwarden). De 21-jarige Afghaanse is asielzoeker maar heeft geen verblijfsstatus. Om haar opleiding tot financieel-administratief medewerker af te ronden, moet zij nog stage lopen. Zonder verblijfsstatus is dat echter lastig. Met haar verkiezing wil ze aandacht vragen voor haar positie. ‘Als ambassadeur kan ik mijn verhaal vertellen aan de jury. De minister van Onderwijs zit daar ook bij. Misschien kan ik dan toch mijn opleiding afronden. Het is toch onbegrijpelijk dat je wel een opleiding mag doen, maar geen stage mag lopen?’

Outsider
Een voor velen bekende naam onder de tien finalisten is Rick de Wijk, voormalig voorzitter van de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB). Als belangrijk outsider wordt gezien Sil de Weerd van het Clusius College. De overige finalisten zijn Natascha Pfeiffer (MBO Utrecht), Jessie Bos (MBO Rijnland), Yorin Bal (ROC Tilburg), Thessa van Leth (ROC Nijmegen), Robin Kikkert (ROC Midden Nederland), Wahid Zeldenrust (Deltion College) en Merna Elgohary (Nova College).

Wanneer ben je een ambassadeur?
Uitblinkers zijn studenten die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier in hun opleiding hebben onderscheiden. Iedere student heeft een eigen verhaal. Zo heeft een ambassadeur een duurzame kledinglijn ontworpen, een andere adviseert bedrijven over de inrichting van aquaria en weer een ander is een natuurtalent op het vakgebied van de psychiatrie.

Dag van het mbo
Alle deelnemende scholen hebben aan het begin van dit jaar hun ambassadeur genomineerd voor de landelijke verkiezing. De grote finale is tijdens het Ambassadeursgala, de afsluiter van de Dag van het mbo op 23 november. Dan kiest een jury wie de nieuwe Landelijke Ambassadeur mbo wordt en een jaar lang een half miljoen mbo-studenten vertegenwoordigt. Naast de Landelijke Ambassadeur worden op 23 november ook het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider gekozen. De bijeenkomst vinden plaats in Orpheus in Apeldoorn, aansluitend op MBO City 2017.

Lees ook: Uitblinker 2016: Lisanne Fons