Gemeenten willen extra geld om ‘de kloof’ te dichten

Er dreigt een kloof te ontstaan tussen kansarme bewoners van kwetsbare wijken en de rest van Nederland. Om deze kloof te dichten willen gemeenten jaarlijks een half miljard euro extra van een nieuw kabinet. De MBO Raad steunt deze wens.

Als in Den Haag onderhandeld wordt over een nieuw kabinet, stellen maatschappelijke organisaties graag verlanglijstjes op. De MBO Raad deed dat al ruim voor de verkiezingen. De inzet van de MBO Raad is gericht op drie zaken: meer geld voor leven lang ontwikkelen, een volwaardige beroepsroute voor jongeren en extra geld voor de scholing van uitkeringsgerechtigden. De laatste wens sluit goed aan bij de oproep die vijftien burgemeesters, waaronder die van de vier grootste steden, woensdag 26 mei deden. Met als leus ‘Dicht de kloof’ pleiten de burgemeesters van grote steden voor een langjarige investering in kwetsbare wijken. Jaarlijks zou het Rijk een half miljard euro moeten vrijmaken om te voorkomen dat deze wijken verder achterop raken bij de rest van de samenleving. Scholing zou daar een belangrijke rol bij moeten spelen.

Rotterdam

Het pleidooi van de burgemeesters wordt ondersteund door diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de MBO Raad. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, verwijst daarbij naar het voorbeeld van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Daar krijgen jongeren een baangarantie als zij hun mbo-diploma behalen. Tekin: ‘Het mbo zal bij het dichten van de kloof haar rol pakken. Intensieve begeleiding van werkzoekenden door gemeenten gaat altijd hand in hand met scholing. Het mbo staat klaar voor de volwassenen die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten met als gevolg dat ze niet langer aan de zijlijn blijven staan.’

Lees ook: Baangarantie moet Rotterdamse jongeren verleiden