‘Laat rekenen zo snel mogelijk meetellen voor het diploma’

rekenen

Docenten en bestuurders in het mbo zijn eensgezind in hun oproep aan de Tweede Kamer: rekenen moet zo snel mogelijk meetellen voor het mbo-diploma. Anders zijn studenten niet te motiveren.

De oproep komt aan de vooravond van een Kamerdebat over het rekenonderwijs in het mbo. In een gezamenlijke brief van de Beroepsvereniging van opleiders in het mbo (BVMBO) en de MBO Raad wordt een krachtig pleidooi gehouden om rekenen te laten meetellen.

Complexe uitdaging
In de brief wordt de Tweede Kamer gevraagd terug te komen op het eerder genomen besluit om het rekenexamen voorlopig niet te laten meetellen voor het examen. Het is volgens de brief ‘een complexe uitdaging’ geworden om studenten te motiveren voor het rekenonderwijs: ‘Voor een goed cijfer wordt een forse inspanning gevraagd, waarvoor de student niet wordt beloond. Vanuit het perspectief van de student bezien is het logisch dat deze andere prioriteiten stelt.’

Rekentoets
Tot de grote criticasters van de rekentoets behoort CDA-Kamerlid Michel Rog. In een opiniestuk in het Nederlands Dagblad betoogt hij dat rekenvaardigheid van groot belang is. Zijn kritiek richt zich vooral op de opzet van de rekentoets zelf. Deze zou te veel bestaan uit verhaaltjessommen en ‘instinkvragen’. Rog pleit voor een andere toets, die beter de rekenvaardigheid test. Hij verwijt staatssecretaris Dekker koppig vast te houden aan de ontwikkelde toets, die voor hem een prestigeproject zou zijn geworden. In het mbo zou deze toets tot grote problemen leiden: ‘Als deze rekentoets ook voor hen (de mbo’ers) zou meetellen voor het examen, is de schade niet te overzien.’ Lees hier het volledige opiniestuk.

Lees ook: Rekentoets mbo: nog weinig vooruitgang

Geplaatst op 17 november 2016 terug naar vorige pagina

mbo-today-BVMBO

 

 

Dossiers

Op de dossierpagina's worden actuele thema's gevolgd: • MBO City 2016 • Lerarenregister Excellent Vakmanschap • Actieplan MBO    

 

Elke week het laatste nieuws

Elke week het belangrijkste mbo-nieuws in uw mailbox? Klik hier naast: Nieuwsbrief

 

19 november: Dag van het mbo

Alvast in de stemming komen? Bekijk dan de terugblik!